Про те, яким повинне бути публічне управління в країні, говорили науковці, представники місцевого самоврядування, правознавці, громадські діячі на третій Міжнародній науково-практичній конференції «Публічне управління в Україні: виклики сьогодення та глобальні імперативи», яка відбувалася на базі Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова.

У режимі онлайн до наукового зібрання долучилися представники міської влади, керівництво і педагоги університету та науковці з вищих навчальних закладів зі всієї України. Адже запропонована для обговорення проблема набула особливої гостроти через події останніх років.

Як було зазначено на заході, серйозні проблеми функціонування України як держави спочатку були спричинені світовою пандемією, а згодом — військовою агресією. Ці події поставили перед нашою державою безліч питань, пов’язаних із ризиками, що потребують вирішення практично в усіх сферах життєдіяльності. Не є винятком і публічне управління, котре має стати локомотивом змін, які потрібні країні. Особливо з огляду на те, що під час повномасштабної війни Україна має унікальну можливість отримати статус члена Європейського Союзу та Північноатлантичного альянсу.

У роботі конференції взяв участь перший заступник голови обласної ради Володимир Гончарук, який наголосив, що Україна має особливий шанс стати частиною цивілізаційного простору, котрий вимагає від нашої держави певних дій і зобов’язань, а без трансформації всередині нашого суспільства це неможливо:

— Якщо говорити про глобальні масштаби публічного управління в Україні та про його зміни, то маємо зрозуміти, для чого у 2014 році розпочалася і триває російсько-українська війна. Це боротьба за приналежність України до певного цивілізаційного простору. І в її процесі вирішуються не тільки воєнні завдання. Ми розуміємо, що західна модель вимагає безальтернативного і безапеляційного ставлення до корупції, яку треба викорінювати всередині суспільства. А ще — виховання нового покоління управлінців, які відповідатимуть найвищим професійним стандартам. Адже сучасний світ постійно змінюється, відбуваються технологічні революції, з’являються нові економічні, соціальні та політичні виклики. Вчасно опановувати все це — значить успішно управляти своєю країною. Нове покоління публічних службовців повинне розуміти, куди рухається світ і як у цьому динамічному світі має рухатися Українська держава, аби стати в один ряд із розвиненими країнами світу.

На науковому майданчику конференції були напрацьовані пропозиції та рекомендації, виданий електронний збірник матеріалів, який стане в пригоді науковцям і практикам у сфері державотворення.

Фото надано автором.