Внесено на розгляд Верховної Ради України та розглянуто на засіданні комітету 16 законопроектів, із підготовки яких комітет визначено головним, та 68 висновків на законопроекти направлено до головного комітету.

На розгляді комітету нині 28 законопроектів (визначено головним) та 17, до яких комітет має подати пропозиції.

Народними депутатами — членами комітету та працівниками секретаріату комітету — взято участь у 112 заходах (круглі столи, робочі наради, зустрічі, семінари) з питань, які віднесено до предметів відання комітету.

Протягом 2023 року опрацьовано понад 4700 листів та звернень народних депутатів України, центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, громадян.

За 2023 рік Верховною Радою України прийнято 9 законів, з опрацювання та підготовки яких комітет було визначено головним, зокрема:

1. Закон України «Про водовідведення стічних вод населених пунктів» (№ 2887-IX).
Метою цього закону визначено забезпечення необхідними умовами для реалізації прав громадян на отримання якісного централізованого та нецентралізованого водовідведення при одночасному зменшенні негативного впливу стічних вод на навколишнє природне середовище.

2. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної системи моніторингу довкілля, інформації про стан довкілля (екологічної інформації) та інформаційного забезпечення управління у сфері довкілля» (№ 2973-IX).

Законом визначено створення та забезпечення функціонування державної системи моніторингу довкілля, вдосконалення правового регулювання інформації про стан довкілля (екологічної інформації) та механізмів забезпечення доступу до неї, визначення правових засад інформаційного забезпечення управління в галузі охорони навколишнього природного середовища.

3. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання та обігу піротехнічних виробів» (№ 3039-IX).

Закон спрямований на укріплення громадського порядку та безпеки, захисту населення від негативних наслідків використання піротехнічних виробів, посилення боротьби з жорстоким поводженням з тваринами та наближення українського права до права Європейського Союзу.

4. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки» (№ 3063-IX).

Реалізація закону сприятиме здійсненню господарської діяльності суб’єктами господарювання та зменшенню регуляторної ролі держави, а також удосконаленню Кодексу цивільного захисту щодо функціонування органів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки.

5. Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення та цифровізації процедури оцінки впливу на довкілля» (№ 3227-IX).

Законом передбачено удосконалення та цифровізацію процедури оцінки впливу на довкілля, а також скорочено строк громадського обговорення повідомлення про плановану діяльність, зменшення дискреційних повноважень органу при прийнятті рішень у межах процедури оцінки впливу на довкілля.

6. Закон України «Про створення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигір’я» (№ 3264-IX).

Реалізація положень закону спрямована на збереження ландшафтного і біологічного різноманіття парку, що поєднує комплекси нагірних дібров, заплавних екосистем, ярів, водойм та відкритих ландшафтів і зумовлює існування у парку значного видового багатства фауни.

7. Закон України «Про внесення змін до Кодексу цивільного захисту України щодо матеріально-технічного забезпечення заходів у сфері цивільного захисту» (№ 3322-ІХ).

Законом передбачено врегулювання питання створення та використання матеріальних резервів для запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків, надання відповідних повноважень центральним та місцевим органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування. Визначено право на отримання, розподіл та видачу гуманітарної допомоги від іноземних та вітчизняних донорів також для запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків.

8. Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту людини від впливу іонізуючого випромінювання» (№ 3344-ІХ).

Законом передбачено врегулювання питання запровадження системи радіаційного захисту персоналу та населення у всіх ситуаціях опромінення (плановій, існуючій та аварійній), уточнення лімітів ефективної та еквівалентної дози для персоналу та населення, запровадження граничних доз у ситуації планового опромінення для персоналу та населення, референтних рівнів для ситуацій існуючого та аварійного опромінення тощо, відповідно до права Європейського Союзу (aquis ЄС) з урахуванням основних положень Директиви 2013/59/Євроатом та міжнародних норм безпеки.

9. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень суб’єктів забезпечення цивільного захисту, удосконалення законодавства з питань захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій, організації та проведення евакуації населення, забезпечення охорони життя та здоров’я громадян» (закон прийнято 08.11.2023 та передано на підпис Президенту України).

Закон уточнює завдання єдиної державної системи цивільного захисту, конкретизує повноваження суб’єктів забезпечення цивільного захисту, удосконалює заходи щодо створення фонду захисних споруд цивільного захисту та укриття у ньому населення, організації та проведення евакуації, заходів хімічного та радіаційного захисту, підготовки органів управління та сил цивільного захисту, навчання населення, забезпечення пожежної та техногенної безпеки, забезпечення охорони життя та здоров’я громадян у місцях масового відпочинку населення на водних об’єктах.

Розглянуто на засіданні комітету та внесено на розгляд Верховної Ради України проект закону про лісові репродуктивні ресурси (реєстр. № 9116), внесений народним депутатом України Бондаренком О. В. та іншими.

Метою законопроекту є встановлення правових і організаційних засад та забезпечення правового врегулювання відносин, що виникають при виробництві, впровадженні в обіг лісового репродуктивного матеріалу в Україні, його імпорту та експорту, а також максимальне наближення положень національного законодавства до вимог законодавства ЄС з питань лісових репродуктивних ресурсів, залучення інвестицій та нових технологій.

Протягом 2023 року проведено низку виїзних засідань комітету (підкомітетів), нарад, робочих зустрічей, зокрема:

9 та 10 березня 2023 року відбулося виїзне засідання комітету до м. Харків та Харківської області на тему: «Проблеми довкілля та шкода, завдана повномасштабним вторгненням російських військ в Україну».

12 квітня 2023 року — участь у першому засіданні керівництва та голів комітетів Верховної Ради України та Європейського парламенту.

12 червня 2023 року — виїзне засідання комітету до Херсонської області з розгляду питання щодо подолання негативного впливу на довкілля та системи життєзабезпечення населення внаслідок руйнування Каховської ГЕС.

30 червня 2023 року, у Міжнародний день парламентаризму, проведено акцію з озеленення прилеглої до будівель парламенту території — висаджено алею з саджанців туї сорту «Смарагд».

15 серпня 2023 року відбулася зустріч Голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олега Бондаренка з Головою Комісії зі стандартів безпеки МАГАТЕ, Президенткою Канадської комісії з ядерної безпеки (CNSC), очільницею Міжнародної асоціації ядерних регуляторів (INRA) — пані Руміною Велші.

19 серпня 2023 року в Міжнародному науковому центрі «Обсерваторія», що розташований на горі Піп Іван, відбулося виїзне засідання підкомітету з питань цивільного захисту населення, попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру та подолання негативного впливу на довкілля, завданого збройним конфліктом на території Донецької та Луганської областей, на тему: «Оновлення законодавства про гідрометеорологічну діяльність та підвищення безпеки у гірській місцевості на прикладі Карпатського регіону».

4 жовтня 2023 року — виїзне засідання комітету до міста Звягель Житомирської області на тему: «Про стан річок України та шляхи його покращення».

26 жовтня 2023 року проведено спільний круглий стіл із Комітетом з питань аграрної та земельної політики на тему: «Проблемні питання ветеринарно-санітарного благополуччя населення та захисту довкілля: утилізація трупів тварин, у тому числі загиблих внаслідок надзвичайної ситуації чи у разі спалаху інфекційних хвороб».

7 листопада 2023 року відбулася зустріч Комітету з питань екологічної політики та природокористування і Комітету Європейського парламенту ENVI.

12 грудня 2023 року — виїзна робоча нарада комітету в межах опрацювання законопроектів про упаковку та відходи упаковки (реєстр. №№ 10066, 10066-1 та 10066-2) (м. Хмельницький).