Про це йшлося під час засідання парламентської Тимчасової спеціальної комісії з питань взаємодії з національно-визвольними рухами корінних поневолених народів рф.

Нещодавно цю комісію очолила народна депутатка від фракції «Слуга народу» Марія Мезенцева. Свої повноваження їй передав колишній очільник ТСК, представник фракції «Голос» Ярослав Юрчишин. «Складаю повноваження, адже, згідно із законом, не можу поєднувати посади голови Комітету з питань свободи слова та Тимчасової спеціальної комісії, — повідомив він. — Але моя діяльність щодо поневолених народів не зупиниться, я продовжу працювати з тими, хто готовий боротися за свою та нашу державність».

Нова очільниця спеціальної комісії Марія Мезенцева подякувала за довіру колегам, які підтримали її кандидатуру як голови ТСК. У своєму дописі у Фейсбуці вона окремо висловила вдячність Ярославу Юрчишину та всім народним депутатам, а також експертній команді, яка допомагає напрацьовувати важливі й революційні закони в межах порушення прав корінних народів росії, котрі прагнуть незалежності.

Марія Мезенцева розповіла, що проект закону, який стосується взаємодії з національними рухами корінних поневолених народів російської федерації, визначатиме правові засади державної політики в цій сфері, запровадить відповідну понятійну систему й термінологію, а також встановить ключові принципи політики та сфери відповідальності органів виконавчої влади. «Законопроект ґрунтується на визнаних нормах міжнародного права, передусім засадничих деклараціях ООН», — наголосила парламентарій. За її словами, під час обговорення проекту закону розглядалися конкретні питання взаємодії з національно-визвольними рухами черкеського та інгуського народів. Заплановано низку кроків для підвищення інтенсивності такої співпраці. «Наша робота базується на багатьох документах ООН, і ми працюємо над конкретними ідеями в рамках Ради Європи та парламентських асамблей різних міжнародних організацій», — акцентувала Марія Мезенцева.

Під час презентації законопроекту експерти надали «дуже змістовні напрацювання, ключовий меседж яких полягає в тому, що росія системно порушує права людини», зауважив зі свого боку колишній голова комісії Ярослав Юрчишин. Особливо такі порушення фіксуються, коли йдеться про права НЕросіян, підкреслив він. Народний депутат відзначив серйозний рівень підготовки експертів, які презентувати законодавчу ініціативу й акцентував:

«Маємо публічно засудити дії рф щодо інгуського народу. Щодо черкесів: напряму говоритимемо з представниками цього етносу і надалі проводити спільну роботу». Парламентарій поінформував, що народні депутати спільно з експертами мають намір створити робочу групу для доопрацювання проекту закону.

На тому, що співпраця з поневоленими народами росії має стати державною політикою України, наполягає і представник «Європейської солідарності» Володимир В’ятрович. Розповідаючи про засідання спеціальної комісії, він зауважив: «Цей рамковий законопроект, підготовка якого є головним завданням ТСК, визначає правові засади державної політики, запроваджує відповідну понятійну систему й термінологію, визначає ключові принципи політики та сфери відповідальності органів виконавчої влади». Народні депутати одностайно підтримали законопроект, який після остаточного доопрацювання буде поданий на реєстрацію до Верховної Ради України, поінформував Володимир В’ятрович.