Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради України з питань захисту майнових та немайнових прав внутрішньо переміщених та інших осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії російської федерації проти України заслухала стан виконання затвердженої урядом «Стратегії державної політики щодо внутрішнього переміщення» усіма обласними та Київською міською військовими адміністраціями, а також найбільшими містами України. 

Голова комісії Павло Фролов звернув увагу на те, що в кожній області проводиться робота щодо пошуку варіантів збільшення місць для поселення внутрішньо переміщений осіб, проте реальних результатів по будинках і квартирах майже немає, потрібні проривні рішення, які дадуть внутрішнім мігрантам промінь надії на майбутнє. Комісія запропонувала регіональній та місцевій владі посилити роботу щодо формування фондів житла та інвентаризації об’єктів нерухомості для проживання ВПО.

Підсумком системного аудиту всіх потенційно придатних для проживання приміщень в Україні має бути інформаційна база житла для ВПО у кожній області та місті Києві. Запропонували головам усіх ОВА покращити роботу консультаційних кол-центрів (гарячих телефонних ліній) для ВПО, адже жодного вирішення питання там не надають. Звернулися до Прем’єр-міністра з пропозицією доручити регіональній владі разом із органами місцевого самоврядування розробити програми забезпечення соціальним житлом переселенців, в тому числі шляхом викупу житла на вторинному ринку, зауважив на своїй сторінці у Фейсбуці Павло Фролов.

На знімку: під час засідання ТСК.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.