Про це інформує Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування.

Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут», у тому числі ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів» та сховище ядерних матеріалів, піддавався 74 ударам з боку російських військ протягом шести місяців — з початку березня до середини вересня 2022 року.

Ворожими обстрілами було пошкоджено споруди та знищено унікальне обладнання Інституту. Найбільшу кількість ударів завдали саме по будівлях, де розташовані сховище ядерного матеріалу та експериментальна зала ядерної установки.

Експертиза встановила, що руйнування будівлі установки могло призвести до пошкодження або руйнування елементів активної зони, викиду радіоактивних часток у повітря і спричинити екологічну катастрофу. У найгіршому сценарії забруднення внаслідок такого викиду могло розповсюдитися в радіусі 10 кілометрів.

Як свідчать відомості російських медіа, вищому політичному і військовому керівництву російської федерації, як до початку російської агресії, так за весь період обстрілів Інституту, було достеменно відомо про місце розташування у Харкові ядерного об’єкта, який не може бути об’єктом нападу, руйнація якого може призвести до тяжких наслідків та, як наслідок, екологічної катастрофи — екоциду.

Матеріали кримінального провадження свідчать, що атаки не були випадковими — це була заздалегідь спланована операція з розробленням детального плану вогневого ураження міста Харкова, в тому числі цивільного об’єкта та об’єкта критичної інфраструктури — ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів» та сховища ядерних матеріалів, які діють на базі Харківського фізико-технічного інституту та перебувають під особливим захистом як національного так і міжнародного гуманітарного законодавства.

Слідчим відділом Служби безпеки України в Харківській області, за процесуального керівництва Спеціалізованої екологічної прокуратури Харківської обласної прокуратури, 13.02.2024 р. повідомлено про підозру командувачу Західного військового округу зс рф генерал-полковнику Журавльову О.О., який керував знищенням Інституту, командувачу 6-ї армії військово-повітряних сил і протиповітряної оборони генерал-майору Маковецькому О.В., командувачу 6-ї загально-військовою армії генерал-лейтенанту Єршову В. М., командиру 45-ї артилерійської бригади великої потужності полковнику Пілюкову П.Г. та командиру 79-ї гвардійської реактивної артилерійської Новозибківської бригади полковнику Геращенку Є.Ю. за фактом вчинення умисних дій, з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, що призвели до тяжких наслідків, у веденні агресивної війни, у порушенні законів та звичаїв війни та у вчиненні дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу — екоцид, за ознаками вчинення злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437, ч. 1 ст. 438, ст. 441, ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу України.

До речі, це буде перший у світі випадок кримінального переслідування за злочин екоциду, вчинений під час війни.

Коментар

Олег БОНДАРЕНКО, голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування:

— Вищому політичному і військовому керівництву російської федерації, як до початку російської агресії, так і за весь період обстрілів Інституту, було достеменно відомо про місце розташування у Харкові ядерного об’єкта, який не може бути об’єктом нападу, його руйнація може призвести до тяжких наслідків — навіть до екологічної катастрофи — екоциду.

Нагадаю, що відповідно до статті 441 Кримінального кодексу України екоцидом є масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмо-сфери або водних ресурсів, а також вчинення інших дій, які можуть спричинити екологічну катастрофу, що карається позбавленням волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років. А відповідно до статті 52 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 1949 року, такі об’єкти перебувають під особливим захистом та не повинні бути об’єктами нападу.

Однак російські війська обстрілювали ядерну установку упродовж півроку — з початку березня до середини вересня 2022 року. Окупанти завдали щонайменше 74 удари різними видами зброї. Це авіабомби типу ФАБ-500, осколково-фугасні снаряди ствольної артилерії, осколково-фугасні та касетні снаряди реактивних систем залпового вогню «Смерч», «Град», «Ураган», та «Піон». Ворожі обстріли пошкодили споруди та знищили унікальне обладнання Інституту. До того ж найбільшу кількість ударів було завдано саме по будівлях, де розташовані сховище ядерного матеріалу та експериментальна зала ядерної установки.

Обстріли, як відомо українській стороні, здійснювалися 11 військовими підрозділами, які входили до складу двох армій різних родів військ (6-та загальновійськова армія та 6-та армія військово-повітряних сил і протиповітряної оборони), що підпорядковувались західному військовому округу зс рф. Усе це вказує на те, що атаки на «Джерело нейтронів» були сплановані на рівні найвищого керівництва окупантів.

Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування і Верховна Рада України загалом під час воєнного стану приділяють особливу увагу розробці та прийняттю законодавства, спрямованого на підсилення і забезпечення відповідальності за злочини проти людства та проти довкілля. Переконаний, що за всі злочини, скоєні проти довкілля російськими фашистами, завдяки діяльності правоохоронних органів та Спеціалізованої екологічної прокуратури буде забезпечено невідворотність покарання.

Фото з сайту rada.gov.ua