Стільки часу пішло в народних депутатів на розгляд питання про стан виконання обласними військовими адміністраціями та органами місцевого самоврядування Операційного плану заходів з реалізації Стратегії державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року. Парламентарії заслухали доповіді представників обласних військових адміністрацій, міських голів, департаментів соціальної політики та житлово-комунального господарства майже з усіх регіонів нашої країни. Члени комісії зосередилися на питаннях формування житлових фондів, інвентаризації майна та забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб.

На Вінниччині, приміром, загальна площа фонду житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб становить майже 3,7 тисячі квадратних метрів. Про це йдеться в матеріалах, поширених на сторінці ТСК у Фейсбуці. Це житло розташовано у трьох територіальних громадах. Загалом у фонді для тимчасового проживання — 11 приміщень. А на обліку громадян, які потребують надання житла із фонду для ВПО, нині в регіоні перебуває 2730 осіб. Мають дах над головою лише 175 тих, хто через війну залишився без власного помешкання. Натомість на Житомирщині наявний житловий фонд для внутрішньо переміщених осіб становить 1,32 тисячі квадратних метрів. Тут надали власний куточок 193 особам. Щоправда,  на обліку ще залишилися громадяни, які претендують на житло із фонду для внутрішньо переміщених осіб. Ужгородська міська рада прозвітувала про проведений капітальний ремонт двох об’єктів для облаштування місць для тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб. У них змогли розмістити відповідно 30 і 150 осіб.

Загалом Операційним планом реалізації у 2023—2025 роках Стратегії державної політики щодо внутрішнього переміщення передбачено 51 захід. За більшістю із них, незважаючи на до-кладені зусилля з боку обласних військових адміністрацій та органів місцевого самоврядування, не досягнуто належних результатів згідно із затвердженими індикаторами, зазначали члени комісії під час обговорення заслуханої інформації. Також під час засідання парламентської тимчасової спеціальної комісії проводилася вибіркова перевірка належності роботи консультаційних кол-центрів для внутрішньо переміщених осіб. Зв’язувалися, зокрема, за телефонами гарячих ліній, наданих представниками Хмельницької, Рівненської та Закарпатської ОВА. Так, у роботі кол-центрів виявлено суттєві недоліки, над виправленням яких доведеться попрацювати.

Згідно з рішенням спеціальної комісії, обласні військові адміністрації та органи місцевого самоврядування мають посилити роботу над формуванням фондів житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб.

Зокрема необхідно провести інвентаризацію об’єктів нерухомості та визначити наявні приміщення, які можна буде привести у придатний для проживання стан. Про вжиті заходи та результати комісію мають поінформувати впродовж місяця. До плану роботи комісії вирішено також включити виїзні засідання для більш ефективного пошуку шляхів вирішення проблеми забезпечення житлом внутрішніх переселенців. А також народні депутати мають намір звернутися до Прем’єр-міністра з пропозицією доручити державним військовим адміністраціям розробити програми забезпечення соціальним житлом внутрішньо переміщених осіб, у тому числі, шляхом викупу житла на вторинному ринку та формування відповідних фондів. За згодою до процесу можуть долучатися і відповідні органи місцевого самоврядування, зазначається у рішенні ТСК.

«У кожній області проводиться якась робота щодо пошуку варіантів збільшення місць для поселення ВПО, проте реальних результатів у будинках і квартирах майже немає», — зауважив, підбиваючи підсумки засідань голова Тимчасової слідчої комісії з питань захисту майнових та немайнових прав внутрішньо переміщених та інших осіб Павло Фролов (на знімку). За словами народного депутата, нині нам потрібні проривні рішення, які дадуть внутрішнім мігрантам промінь надії на майбутнє.

Факт

Стратегію державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року затверджено розпорядженням Кабінету Міністрів 7 квітня 2023 року.

До теми

Івано-Франківщина, яка від 24 лютого 2022-го прийняла понад 150 тисяч переселенців, і далі залишається для більшості із них надійним прихистком.
«Нині на Івано-Франківщині проживають 122 тисячі внутрішньо переміщених осіб. Однак кількість людей пенсійного віку та з інвалідністю не зменшилася. Спільно з міжнародними донорами реалізовуємо низку проєктів щодо їх підтримки: забезпечуємо необхідними продуктовими наборами, засобами гігієни та медикаментами. Важливо, що територіальні громади затвердили програми підтримки ВПО на рівні місцевих бюджетів. Налагоджена робота обласного координаційного штабу з питань забезпечення реалізації прав і свобод ВПО. Діють координаційні центри підтримки цивільного населення, ради з питань ВПО, Регіональний офіс міжнародного співробітництва, регіональні хаби та мобільні бригади», — наголосила заступниця начальника ОВА Людмила Сірко під час засідання Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань захисту майнових та немайнових прав внутрішньо переміщених та інших людей, постраждалих унаслідок збройної агресії рф проти України.