Головна мета України – стати членом НАТО, і наша держава робитиме все, щоб наближатися до членства в Альянсі та зміцнювати відносини із союзниками, особливо в питаннях безпеки та озброєння. Про це Президент Володимир Зеленський сказав під час участі в панелі-спілкуванні Ukraine in the World Мюнхенської конференції з питань безпеки.

«Чого ми очікуємо від Альянсу? Важливий був Вільнюський саміт. Ми почали працювати. У нас з’явилася Рада – це реальний практичний майданчик обговорення й допомоги», – сказав Глава держави, відповідаючи на запитання учасників панелі-спілкування.

Також, за словами Володимира Зеленського, на полях Вільнюського саміту НАТО відбулось обговорення та ухвалення Спільної декларації щодо підтримки України «Групи семи», до якої долучилися приблизно 30 країн. І з трьома державами вже підписано двосторонні угоди щодо гарантій безпеки для України. Тож, як зауважив Президент, саміт НАТО у Вільнюсі дав позитивний результат для нашої держави.

«Конкретна зброя, конкретні гроші, конкретні терміни. Я вважаю, це важливо», – додав він.

Що стосується запрошення до членства в Альянсі, то, як наголосив Глава держави, це основна мета України.

«Наша мета – бути членами НАТО. Я вважаю, що ми на це заслуговуємо. Ми будемо робити все, щоб наближати Україну до Альянсу», – сказав Володимир Зеленський.

Він зауважив, що запрошення України до членства в НАТО – це союзницьке рішення і поки що не всі лідери його підтримують. Тож у цьому напрямі ще вестиметься робота.

«У будь-якому разі очікуємо зміцнення наших відносин, зміцнення щодо зброї. Напевне для нас сьогодні пакети озброєння, пакети ППО, я скажу чесно, найважливіше. Особливо від тих держав, які вагаються, чи запрошувати нас у НАТО», – заявив Президент України.

 

У Мюнхені Володимир Зеленський зустрівся з головним виконавчим директором Alphabet і Google

На полях Мюнхенської конференції з питань безпеки Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із головним виконавчим директором (CEO) Alphabet Inc. і Google Сундаром Пічаї.

Глава держави подякував йому та всій команді Google за допомогу нашій країні з перших днів повномасштабної російської агресії. Зокрема, він відзначив рішення про виділення додаткових 10 млн дол. для підтримання українських стартапів.

Володимир Зеленський також вказав на важливість співпраці Google з Міністерством цифрової трансформації України над застосунком «Дія» та освітнім цифровим проєктом «Мрія».

Окрему увагу приділили співпраці України з компанією Google у сфері кібербезпеки. Президент відзначив важливу роль компанії Google і відеохостинга YouTube в боротьбі з російською пропагандою та дезінформацією.

Володимир Зеленський запросив Google відкрити офіс в Україні.

«Це стане потужним сигналом для світового бізнесу щодо розвитку співпраці з нашою країною», – сказав він.

 

Володимир Зеленський у Мюнхені зустрівся з Прем’єр-міністеркою Данії

У межах участі в Мюнхенській конференції з питань безпеки Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Прем’єр-міністеркою Данії Метте Фредеріксен.

Глава держави подякував Данії за постійне лідерство в допомозі Україні та високо оцінив надані 14 пакетів оборонної підтримки.

Співрозмовники скоординували завершальні кроки в підготовці двосторонньої безпекової угоди на основі Вільнюської декларації G7 та обговорили можливі дати підписання.

Президент України та очільниця уряду Данії приділили окрему увагу подальшій оборонній підтримці нашої держави, двосторонній співпраці та співпраці з іншими країнами для забезпечення України необхідним озброєнням.

Також ішлося про залучення Данії та данських компаній до спільного виробництва дронів.

Володимир Зеленський подякував Метте Фредеріксен за сприяння в просуванні Української формули миру. Лідери обговорили підготовку до першого Глобального саміту миру у Швейцарії, наголосивши на важливості широкої представленості країн.

 

Відхід з Авдіївки дав змогу зберегти життя українських воїнів – Президент на Мюнхенській конференції з питань безпеки

Рішення про виведення українських військ з Авдіївки Донецької області, де наші захисники кілька місяців стримували російські атаки, є логічним і справедливим, адже це збереже життя українців, поки не надійде необхідне озброєння.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час участі в панелі-спілкуванні Ukraine in the World Мюнхенської конференції з питань безпеки.

«Ми бережемо наших людей, наших воїнів, тому що це і є захист», – сказав Глава держави.

Президент зазначив, що українські військові відійшли з Авдіївки на інші рубежі, щоб не потрапити в оточення, але не можна стверджувати, що Росія захопила наші території.

«Це не означає, що люди вийшли на кілометри і Росія щось захопила. Вона нічого не захопила. Ми повинні зрозуміти: Росія за два роки війни намагалася щось зробити на сході. Вони просто зруйнували декілька селищ, містечок, але найбільше, що вони зруйнували, – це наше життя», – пояснив Володимир Зеленський.

Глава держави наголосив, що під час боїв біля Авдіївки Росія застосовувала всі наявні види зброї та втратила десятки тисяч своїх солдатів.

«Виснаження їхньої армії – я вважаю, що наші військові постійно це завдання виконують. Збереження наших життів – також, на мою думку, правильне рішення. Далі буде відновлення, будуть чекати на відповідну зброю, якої просто не вистачило», – зазначив Президент.

Водночас він акцентував, що Україна гостро потребує артилерії та далекобійної зброї й розраховує на допомогу партнерів у цьому питанні. Крім того, за словами Володимира Зеленського, важливо здобути перевагу над ворогом у небі.

Глава держави зазначив, що постачання систем ППО дасть Україні змогу розблокувати небо й допоможе нашим воїнам просуватися вперед.

«Ми вдячні партнерам – ми почали отримувати системи ППО: Patriot, IRIS-T, NASAMS. Я дякую. Їх дуже мало для того, щоб швидко просуватися вперед. Але рішення дуже просте: туди, де розташовувалася в нас ППО, поверталися люди, піднімали економіку того чи іншого міста», – сказав Президент.

Володимир Зеленський також наголосив, що Україна розвиває виробництво дронів.

«Ми позитивно для нас і негативно для Росії здивуємо їх цього року дроновими системами, системами РЕБ. Це наші вітчизняні технології. Це паралельний шлях, який ми розвиваємо, поки очікуємо допомоги від партнерів», – розповів Глава держави.

 

У Мюнхені Глава Української держави провів зустріч із Президентом Азербайджану

Президент України Володимир Зеленський на полях Мюнхенської конференції з питань безпеки провів зустріч із Президентом Азербайджанської Республіки Ільхамом Алієвим.

Глава Української держави привітав співрозмовника з перемогою на нещодавніх дострокових виборах Президента Азербайджану та висловив упевненість у подальшому зміцненні українсько-азербайджанських відносин.

«Ми дуже цінуємо теплі відносини між нашими державами та нашими суспільствами», – сказав Володимир Зеленський.

Президенти наголосили на незмінній взаємній підтримці суверенітету й територіальної цілісності обох держав.

Під час зустрічі лідери обговорили двосторонню співпрацю в торговельно-економічній, енергетичній, гуманітарній та інших сферах.

Володимир Зеленський відзначив допомогу Азербайджану в забезпеченні надійного функціонування енергетичної системи України.

Окремо він подякував Ільхаму Алієву за реалізацію проєктів з відбудови міста Ірпеня та висловив сподівання на подальший внесок Азербайджану в економічне відновлення України.

Лідери обговорили можливі спільні економічні проєкти, серед іншого в енергетичній галузі. Зокрема, йшлося про можливе використання українських газосховищ.

Співрозмовники скоординували майбутні спільні зусилля. Володимир Зеленський розповів Ільхаму Алієву про підготовку до Глобального саміту миру у Швейцарії.

 

Володимир Зеленський зустрівся з Прем’єр-міністеркою Бангладеш

У Мюнхені Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Прем’єр-міністеркою Республіки Бангладеш Шейх Хасіною Вазед.

Глава держави подякував очільниці уряду Бангладеш за підтримку суверенітету й територіальної цілісності України, зокрема на майданчику ООН, і наголосив на важливості підтримки українських ініціатив з боку Бангладеш.

Володимир Зеленський розповів Прем’єр-міністерці про боротьбу України з російською агресією, ситуацію на полі бою та про українське бачення справедливого миру на основі Української формули миру. Президент запропонував Республіці Бангладеш долучитися до імплементації Формули та взяти участь в інавгураційному Глобальному саміті миру.

Окремо Глава держави поінформував співрозмовницю про зусилля України зі створення альтернативного «зернового коридору» в Чорному морі та недопущення спроб Росії підірвати мирне судноплавство в Чорноморському регіоні.

Президент України та Прем’єр-міністерка Бангладеш також обговорили перспективи налагодження співпраці в торговельно-економічній сфері, зокрема щодо постачання української аграрної продукції до цієї країни.

 

У Мюнхені Володимир Зеленський провів зустріч із Марком Рютте

У межах Мюнхенської конференції з питань безпеки Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте.

Глава держави подякував Королівству Нідерланди та особисто Марку Рютте за тверду й вагому підтримку України під час повномасштабного вторгнення Росії.

Володимир Зеленський докладно поінформував співрозмовника про ситуацію на фронті. Він відзначив оборонну допомогу Нідерландів обсягом понад 2 млрд євро, передбачену для України в поточному році, а також внески до Європейського фонду миру, гуманітарну допомогу та підтримку проєктів із відбудови нашої країни.

Сторони обговорили подальшу оборонну підтримку України, потреби в ППО та артилерії. Окремо зупинилися на діяльності міжнародної авіаційної коаліції, важливій ролі Нідерландів у процесі підготовки українських пілотів на території Румунії та передачі Україні винищувачів F-16.

Президент України відзначив успішну роботу команд двох країн над проєктом двосторонньої безпекової угоди на основі Вільнюської декларації G7.

Лідери також обговорили реалізацію Української формули миру та підготовку до проведення першого Глобального саміту миру у Швейцарії.

Окрему увагу Володимир Зеленський і Марк Рютте приділили інтеграції України в НАТО.

 

Ключове питання зараз – збереження принципової американської підтримки України – Президент після зустрічі з віцепрезиденткою США в Мюнхені

У межах Мюнхенської конференції з питань безпеки Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцепрезиденткою Сполучених Штатів Америки Камалою Гарріс.

Глава держави висловив співрозмовниці подяку за повагу до українського народу та воїнів, за життєво важливу підтримку й лідерство США, які допомогли нашій державі об’єднати світ та вистояти проти російських ударів.

«Ми маємо й далі бути разом – Україна та Америка, увесь світ, усі наші партнери. Ми маємо й далі додавати абсолютно потрібної безпеки, досягати спільних результатів, збільшувати стійкість нашого спротиву російській агресії та щодня доводити Путіну, що його ненависть до людей і свободи ніколи не переможуть єдності вільного світу», – заявив Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками ЗМІ за результатами переговорів із Камалою Гарріс у Мюнхені.

За словами Президента, головними темами сьогоднішньої розмови були безпека та стійкість.

«Звичайно, ключове для нас питання зараз – це збереження принципової американської підтримки. Україна та всі наші воїни потребують і дуже чекають відповідного позитивного голосування щодо пакета підтримки. Я дякую кожному й кожній, хто усвідомлює, як багато залежить від цього одного голосування», – сказав Глава держави.

Співрозмовники також обговорили питання продовження співпраці зі США та іншими партнерами щодо посилення протиповітряної оборони України.

«Кожна система Patriot не лише рятує сотні й тисячі життів, а й дає змогу нормально працювати нашим містам, а отже – нашій економіці», – зазначив Президент і додав, що ППО – основна складова посилення економічної самостійності нашої держави.

Володимир Зеленський також поінформував Камалу Гарріс про ситуацію на фронті та можливості й перспективи Сил оборони України за умови достатньої підтримки.

Він розповів віцепрезидентці США про продовження трансформації України та підготовку Глобального саміту миру на рівні лідерів у Швейцарії.

Окремо співрозмовники зупинилися на темі відновлення справедливості й подальшого тиску на Володимир Путіна та його режим в усіх напрямах.

«Зокрема, ми маємо саме цього року забезпечити конфіскацію та використання російських активів на користь захисту від російського ж терору. Путін не цінує життів людей, не розуміє та не поважає жодних правил. Єдине, що для Путіна важливо, – це гроші та сила. Потрібне сильне рішення, яке конфіскує заморожені активи Росії. І потрібен подальший повномасштабний тиск санкціями на Росію, щоб обмежувати здатність Путіна фінансувати цю війну», – наголосив Володимир Зеленський.

Глава держави відзначив близькість поглядів України та США у принципових питаннях і подякував американському народу, Президенту Джозефу Байдену, обом партіям і палатам Конгресу за життєво важливу підтримку.

Зі свого боку Камала Гарріс запевнила в подальшій підтримці України.

«Ми повинні демонструвати таким агресорам, як Путін, що не можна захоплювати чужу землю безкарно», – зазначила вона.

За словами віцепрезидентки Сполучених Штатів, є двопартійна підтримка України в обох палатах Конгресу США, і команда Президента Джозефа Байдена й далі працюватиме над забезпеченням тими ресурсами, які потрібні Україні для успіху.

«Ми продовжуватимемо підтримувати ваші зусилля для здобуття миру на справедливих умовах. Ми дотримуємося принципу, що Росія заплатить за те, що вона зробила, за те, що вона скоїла. І ми побачимо Україну на виході з цієї війни як вільну, демократичну та незалежну країну», – наголосила Камала Гарріс.

 

У Мюнхені Глава держави провів зустріч із делегацією Сенату США

На полях Мюнхенської конференції з питань безпеки Президент України Володимир Зеленський зустрівся з делегацією Сенату США, до складу якої увійшли сенатори від Демократичної та Республіканської партій.

Глава держави висловив подяку за двопартійну та двопалатну підтримку України в Конгресі Сполучених Штатів. Він зазначив, що Україна розраховує на подальше лідерство США в захисті свободи й підтримці демократії у Європі та всьому світі.

«Ми вдячні Президентові США, обом партіям за ваші рішення, підтримку та допомогу. Ви ухвалюєте потрібні рішення в критичні моменти. Ми дуже розраховуємо на США, на всіх американців. Ми раді, що ви з нами – на правильному боці», – сказав Володимир Зеленський.

Він відзначив важливість нещодавнього рішення Сенату про підтримку законопроєкту, який передбачає виділення 60 млрд дол. для допомоги Україні.

Володимир Зеленський поінформував сенаторів про першочергові оборонні потреби України, зокрема в додаткових артилерійських системах і снарядах, далекобійній зброї, засобах радіоелектронної боротьби, посиленні протиповітряної оборони.

Глава держави також розповів про кроки, які здійснила Україна задля протидії спробам Росії підірвати вільне судноплавство та безперешкодний експорт продовольства Чорним морем.

Президент подякував за ініціативи, які обмежують ресурси держави-агресора РФ для ведення війни проти України, та за кроки Сполучених Штатів зі створення законодавчого механізму конфіскації заморожених російських суверенних активів для відбудови нашої країни.

 

Президент України в Мюнхені зустрівся з обраним Президентом Фінляндії

У межах Мюнхенської конференції з питань безпеки Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з обраним Президентом Фінляндської Республіки Александром Стуббом.

Володимир Зеленський привітав співрозмовника з перемогою на виборах і подякував за чітку позицію щодо засудження російської агресії проти України.

«Ми надзвичайно вдячні вашій країні, вашому народу за непохитну підтримку та тепле ставлення до України та українців. Ви з нами з перших днів повномасштабної війни», – зазначив Глава держави.

Президент України поінформував Александра Стубба про поточну ситуацію на фронті та найнагальніші оборонні потреби української армії.

Володимир Зеленський відзначив важливість збереження підтримки України з боку Фінляндії на шляху до членства в НАТО та Європейському Союзі.

 

У межах Мюнхенської конференції Володимир Зеленський зустрівся з новим Президентом Гватемали

На полях Мюнхенської конференції з питань безпеки Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Президентом Гватемали Бернардо Аревало, який нещодавно вступив на посаду після перемоги на виборах.

Глава держави подякував за непохитну підтримку України, яку Гватемала демонструє з перших днів повномасштабної агресії Росії.

«Ми дякуємо вашій країні та суспільству за підтримку України, нашого суверенітету й територіальної цілісності. Для нас важливо мати міцні двосторонні відносини з Гватемалою», – сказав Володимир Зеленський.

Президент України відзначив участь Гватемали в зустрічі радників із питань національної безпеки та зовнішньополітичних радників щодо імплементації Української формули миру й запросив Бернардо Аревало до участі в інавгураційному Глобальному саміті миру на рівні лідерів держав.

«Ми зацікавлені в якомога ширшому представництві країн світу на цьому важливому саміті», – наголосив Глава держави.

Президент України поінформував співрозмовника про забезпечення роботи «зернового коридору» попри всі спроби Росії перешкоджати вільному судноплавству в Чорному морі. Лідери обговорили також можливість будівництва мережі зернових хабів для забезпечення експорту української аграрної продукції та світової продовольчої безпеки.

 

Володимир Зеленський зустрівся із засновником Fortescue Metals Group Ендрю Форрестом

У Мюнхені Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з австралійським бізнесменом і філантропом, засновником однієї з найбільших гірничодобувних компаній світу Fortescue Metals Group (FMG) Ендрю Форрестом.

Глава держави подякував йому за активну публічну підтримку України.

Володимир Зеленський високо оцінив допомогу Ендрю Форреста в реалізації гуманітарних проєктів у нашій країні, зокрема щодо будівництва житла для внутрішньо переміщених українських родин, які втратили свій дім через війну.

Під час зустрічі окрему увагу було приділено питанням відбудови України, залученню великих світових фінансових і промислових компаній до проєктів з відновлення нашої країни від наслідків російської агресії.

 

У Мюнхені Глава держави зустрівся з делегацією Палати представників Конгресу США

На полях Мюнхенської конференції з питань безпеки Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із делегацією членів Палати представників Конгресу США від Республіканської та Демократичної партій.

У заході взяли участь: голова Постійного спеціального комітету Палати представників з питань розвідки Майк Тернер (Республіканська партія), лідер демократичної меншості в Палаті представників Хакім Джеффріс, почесний спікер Палати представників Ненсі Пелосі (Демократична партія), члени Палати представників від Республіканської партії Джо Вілсон, Бретт Гатрі, Енн Вагнер, Ніл Данн, Браян Фіцпатрік, Клаудія Тенні та від Демократичної партії – Джеральд Конноллі, Адам Сміт, Грегорі Мікс, Джим Гаймс, Брендан Бойл, Дональд Норкросс, Джейсон Кроу, Майкі Шеріл, Вероніка Ескобар.

Глава держави подякував усьому американському народові, Президенту США Джозефу Байдену та обом партіям Конгресу за підтримку України.

«Ми вдячні за всебічну допомогу – військову, фінансову. Також за прихисток і тепле ставлення до наших громадян, які були змушені залишити свій рідний дім через це криваве вторгнення Путіна», – сказав Володимир Зеленський.

Президент висловив сподівання на ухвалення Палатою представників рішень, що забезпечать подальшу необхідну підтримку України з боку США в протистоянні повномасштабній агресії РФ.

«Ми розраховуємо на вас, і я сподіваюся, що в нас будуть позитивні результати. Тому що ми маємо перемогти в цій війні. І ми повинні зробити це в єдності, захистивши наші спільні цінності», – наголосив Глава держави.

Учасники зустрічі предметно обговорили ситуацію на полі бою в Україні та можливості українських Сил оборони.

Окрему увагу було приділено розвитку оборонних індустрій. Президент розповів, зокрема, про прогрес у виробництві дронів. Він висловив сподівання на участь американського бізнесу в локалізації в Україні виробництва БпЛА, засобів ППО, артилерійських систем і снарядів.

Володимир Зеленський також поінформував членів Палати представників про економічну ситуацію в Україні. Зокрема, він зауважив, що минулого року зафіксовано зростання ВВП на 5%. Цьому, серед іншого, сприяло й посилення протиповітряної оборони завдяки допомозі США, адже більша захищеність міст спонукає українців повертатися додому з-за кордону, а це стимулює зростання економіки нашої країни.

Глава держави також розповів про те, як Україна забезпечує функціонування «зернового коридору» в Чорному морі для експорту значних обсягів аграрної продукції в різні країни світу.

 

У Мюнхені Глава держави зустрівся з Президентом Чехії

У межах участі в Мюнхенській конференції з питань безпеки Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Президентом Чеської Республіки Петром Павелом.

Глава Української держави подякував чеському лідеру, уряду та народу Чехії за всебічну підтримку України в протидії російському вторгненню.

Володимир Зеленський і Петр Павел розглянули актуальні потреби українських військ на полі бою, зокрема в артилерійських системах і снарядах.

Лідери також приділили значну увагу питанням оборонної підтримки України та посилення співпраці ОПК двох країн, спільного виробництва озброєнь.

Було відзначено активну роль Чехії у взаємодії з іншими союзниками в постачанні оборонної продукції для потреб України.

Володимир Зеленський високо оцінив підтримку Української формули миру з боку Чеської Республіки.

Співрозмовники обговорили просування України до членства в ЄС, а також очікування від Вашингтонського саміту НАТО.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України