Під час засідання.

Наприкінці минулого тижня відбулося чергове засідання Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту майнових та немайнових прав внутрішньо переміщених та інших осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України. У засіданні взяли участь народні депутати-члени комісії, в тому числі в режимі онлайн-конференції, а також очільники та представники державних структур, здатних долучитися до розв’язання проблем з житлом для внутрішньо переміщених співвітчизників.

— На жаль, ми маємо 4,9 мільйона внутрішньо переміщених осіб, з яких майже чотири мільйони повністю або частково втратили житло, — зазначив, відкриваючи засідання, голова комісії народний депутат Павло Фролов.— Зрозуміло, що нині всі ресурси спрямовуються на безпеку і оборону, на відсіч збройної агресії. Але, на жаль, на кінець другого року повномасштабного вторгнення держава спромоглася розмістити у місцях тимчасового проживання менш як один відсоток внутрішньо переміщених осіб. Частина людей проживають у місцях тимчасового розміщення, але це — теж у межах одного відсотка. За програмою єВідновлення знайдено ресурси для компенсації українцям коштів на ремонти, а також на житлові сертифікати на придбання готових квартир за повністю зруйноване житло — теж на рівні одного відсотка від потреби... Проблема стоїть дуже гостро.

— У червні виповниться десять років, як я з моєю родиною, без речей, приїхав з Луганська до Києва, — поділився народний депутат Максим Ткаченко. — За ці десять років я не отримав жодного посилу чи смс-повідомлення бодай від якоїсь державної структури, міністерства, столичної чи облдержадміністрації, будь-кого від влади, щоб хтось звернув увагу на мою родину з Луганська. І це стосується не лише моєї родини, це стосується мільйонів моїх співгромадян.

ОВА, на його переконання, має активніше працювати над збільшенням житла для переселенців. І сподівається, що і Фонд держмайна, і АРМА, і Мінреінтеграції зможуть у цьому допомогти...

Щодо спроможностей Фонду державного майна на засіданні заслухали очільника структури Віталія Коваля. Потім слово надали голові Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) Олені Думі.

— Перше, що зробила після призначення, — відкрила доступ до арештованих активів, який був закритий майже вісім років, — зазначила очільниця АРМА. — Тепер дані про арештоване майно з усіх кримінальних проваджень на території України відкриті для перегляду у Єдиному державному реєстрі арештованих активів. З них — понад 50 тисяч активів передані в управління АРМА. Приймати рішення за ними АРМА має лише згідно з постановою суду...

Спроможності у агентства є, але нема законодавчого механізму, як саме вчиняти такі дії, аби не порушити вітчизняне законодавство. Тож очільниця АРМА запропонувала започаткувати відповідний державний експеримент, щоб можна було під час війни використовувати арештоване житло для потреб переселенців.

— Держава має запропонувати максимально спрощену процедуру отримання житла переселенцями. В АРМА готові видавати арештоване майно, якщо буде визначена процедура і механізм його передачі ВПО постановою РНБО чи указом Президента, якщо це не можна зробити законодавчо на рівні закону Верховної Ради, — підкреслила Олена Дума.

Заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Бруслик детально розповів про географію розміщення ВПО станом на 5 лютого, а також окреслив спроможності регіонів щодо надання житла переселенцям.

— Нам потрібно напрацювати такий механізм, який дозволить зробити реальну інвентаризацію або аудит, щоб достеменно знати: в якому стані об’єкти, які можуть бути використані для проживання внутрішньо переміщених осіб, аби в стислі терміни визначити ці об’єкти. Бо нам ще необхідно буде знайти інвесторів, які зможуть привести ці об’єкти до належного стану. І до цієї роботи необхідно залучити всі зацікавлені сторони, — наголосив, підсумовуючи роботу ТСК, голова комісії Павло Фролов.

Також на засіданні розглянули пропозиції до проекту закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетного права деяких категорій внутрішньо переміщених осіб на отримання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна». І прийняли рішення звернутися до Голови Верховної Ради України, голів депутатських фракцій і груп Верховної Ради України дев’ятого скликання з проханням включити до порядку денного пленарного засідання парламенту та підтримати проект закону про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» щодо виплати допомоги на проживання з урахуванням оцінки задоволення потреб та ступеня інтеграції внутрішньо переміщеної особи за місцем її фактичного проживання за реєстр. № 10382.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.