Грантовий проєкт «Підтримка малих фермерів в Україні», ініційований The Howard G. Buffett Foundation, розпочинає черговий етап реалізації — весняна посівна кампанія-2024, розповів народний депутат Дмитро Соломчук на своїй сторінці у Фейсбуці.

Учасниками програми, інформує Міжнародний благодійний фонд «Жнива Перемоги», можуть стати малі та середні агропідприємства (до 1500 га) будь-якої організаційно-правової форми, котрі потребують допомоги у проведенні весняно-польових робіт. Господарствам у тимчасове безоплатне користування надаватимуть трактори та сівалки відомих іноземних виробників. Для отримання благодійної допомоги необхідно подати до 28 лютого 2024 року звернення з комплектом документів за посиланням: https://victoryharvest. com. ua/form? tabId=1

Запити розглядатимуть насамперед від постраждалих та релокованих підприємств із Херсонської, Харківської, Миколаївської, Запорізької, Київської, Сумської, Чернігівської, Дніпропетровської областей. З решти регіонів — після розподілу тракторів та сівалок серед постраждалих агроформувань. Також зазначається, що у пріоритеті — фермерські господарства, які об’єднуються для спільного користування технікою.

До речі

На грантах дружно зростають і горіхи, і яблуні

Горіхові сади отримали найбільше державних грантів за програмою єРобота. На другому місці — яблуневі сади, на третьому — насадження лохини, повідомив народний депутат Дмитро Соломчук. Грантові сади фундука займають 794,6 га, яблуневі сади — 684,2 га, лохинові плантації — 512,8 га.

За даними моніторингу Мінагрополітики, значно менші площі займають грантові плантації малини — 141,5 га, садової суниці — 124,9 га, смородини — 73,1 га, груші — 40,3 га, обліпихи — 15 га, вишні — 
11 га, черешні — 5 га, ожини — 3,1 га, винограду — 1,1 га, порічки — 1 га.

У межах запущеної урядом у червні 2022-го програми виділено гранти на сади площею 2407 га. За цей час повністю профінансовано, як свідчить інформація на сайті Мінагрополітики, 114 «садових» грантів на загальну суму 541,4 млн грн. Отримати допомогу можуть і підприємці-початківці, і люди, котрі вже мають досвід. Подача заявок здійснюється через портал Дія.