«Цифра приголомшлива, проте не остаточна. Однак треба визнати, що це лише одна із серйозних загроз для нашої історичної пам’яті. 

Адже наша культурна спадщина, на жаль, залишається жертвою агресивної забудови недобросовісних учасників ринку під прикриттям таких само нечесних на руку чиновників», — наголосила голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк (на знімку).

По всій країні такі об’єкти руйнуються, стають жертвами раптових пожеж, а всі протести громадських активістів у кращому разі приводять до локальних перемог у поки що програній битві за збереження нашого культурного надбання. «Однак це поки що», — наголосила депутат.

За її словами, у питанні верифікації зруйнованих об’єктів дуже допомагає Реєстр пошкодженого та зруйнованого майна, до якого вносяться всі об’єкти, знищені агресором, в тому числі й культурної спадщини. «Поки що, на жаль, немає такого реєстру, який би підрахував об’єкти, перетворені на руїни  альянсом українських корупціонерів-забудовників. Цілком можливо, що вони ще більше наробили шкоди», — припустила політик.

У цьому контексті народний депутат відзначила меморандум про співпрацю, підписаний днями між Міністерством культури та інформаційної політики, Київським національним університетом будівництва і архітектури та Українським міжнародним інститутом відновлення. У такий спосіб, зауважила О. Шуляк, було об’єднано зусилля громадськості, експертної спільноти та державних органів влади навколо збереження української архітектурної 
історії.

За словами Олени Шуляк, усі учасники заходу щодо підписання меморандуму погодилися спільно працювати над консолідацією зусиль щодо збереження культурної спадщини. «Як голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування працюю над тим, щоб реалізувати законодавчі зміни, які гарантуватимуть безпеку та недоторканність об’єктів нашої історії. Це не означає, що завтра зникнуть ганебні випадки забудови. Зрештою, тут повинні активно працювати і правоохоронні органи, і місцева влада. Завдання парламенту — дати інструменти захисту у вигляді чітких законодавчих норм, а завдання Міністерства культури, спільно з органами місцевого самоврядування, — створити якісний реєстр таких об’єктів. Переконана, що за участі всіх сторін, спільно ми зможемо впоратися з ганебною проблемою руйнування українських пам’яток», — констатувала політик.

Вл. інф.