На вулиці Стефаника у Львові привертає увагу серія плакатів. Тут, обабіч однойменної Національної наукової бібліотеки, розміщена пленерна виставка "Міста-фенікси. Відбудова після воєнних руйнувань". Приклади реконструкції Варшави та Вроцлава, а також Роттердама, Токіо, Ковентрі, Дубровніка презентовано поруч із проєктами реконструкції Маріуполя, Ірпеня, Херсона, Харкова, Тростянця, Чернігова і Львова.

Виставку відкрили торік у вересні. Її організували Національна наукова бібліотека імені Стефаника, польська науково-культурна інституція у Вроцлаві "Оссолінеум" та Офіс Варшавського реставратора пам'яток. Львів тут представлено проєктом реконструкції частково зруйнованого внаслідок ворожої ракетної атаки 6 липня 2023 року будинку № 66 на вулиці Стрийській. Він входить до житлового комплексу, спорудженого майже століття тому для професури та викладачів Львівської політехніки.

"Через безпрецедентну російську агресію українські міста постійно зазнають варварських обстрілів та ракетних ударів. Зруйнована міська інфраструктура, кожна пошкоджена чи знищена історична будівля є наступом на надбання української матеріальної культури. Попри постійну загрозу від початку воєнних дій архітектори, урбаністи та реставратори пам'яток обговорюють відбудову України", - окреслили свій задум організатори на сайті бібліотеки.

Ще до війни довелося побувати в польському Вроцлаві. Місто відоме тим, що завзято чинило опір радянським військам навесні 1945 року і зазнало значних руйнувань. До реконструкції тут підходили дуже виважено, щоб зберегти історичну цінність будівель та відновити їх за старими проєктами й фотографіями. Власне, цей досвід і має стати в пригоді у відбудові зруйнованих українських міст.

З 23 лютого вуличну стендову виставку "Міста-фенікси. Відбудова після воєнних руйнувань" можна побачити і в українській столиці. Напередодні других роковин російського широкомасштабного вторгнення проєкт ініціювали Польський інститут у Києві спільно з Національним музеєм історії України у Другій світовій війні.

Фото автора.