Висунула нові вимоги до безпеки, змусила переглянути пріоритети.

Як війна вплинула на роботу парламенту та чому так багато питань викликає закон про мобілізацію, «Голосу України» розповів народний депутат, член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський (на знімку). Подаємо головне з цієї розмови.

Повномасштабне вторгнення 24 лютого 2022 року для членів Комітету з безпеки, оборони та розвідки не було несподіванкою. У Верховній Раді того дня відчувалося пригнічення, страх за майбутнє. А з іншого боку — об’єднання, готовність обстоювати нашу незалежність. У перший день війни багато депутатів в управлінні поліції отримали зброю й патрони.

Ми зрозуміли, що росія цілитиме в центри прийняття рішень. Один із них — парламент. На перший план вийшло питання безпеки. Роботу організовували так, щоб мінімальна кількість людей знали, де й коли збиратиметься Верховна Рада. По суті, ми перейшли в режим відкритого пленарного засідання, яке може продовжитися в будь-який момент, коли виникне необхідність.

Перші пів року ухвалювали все, пов’язане з обороною та активним функціонуванням війська. Голосували за перерозподіл фінансів, забезпечення економічної стабільності. І на це майже завжди була єдність залу.

Усі члени нашого комітету мають контакти зі Збройними Силами, Держприкордонслужбою, СБУ, розвідувальною спільнотою, Нацгвардією. У перший рік ми з колегами по три-чотири рази на місяць бували на передовій, у найгарячіших точках — Сєверодонецьку, Лисичанську, Бахмуті, Авдіївці. Мали оперативну інформацію. Це допомагало приймати рішення.

На жаль, за два роки в суспільства з’явилася втома і відчуття, що ця війна надовго. Охочих поповнити лави війська стало значно менше. Тому держава має передбачити інші механізми мобілізації, які дадуть потрібний результат.

Сьогодні дуже багато дискусій точиться навколо законопроекту про мобілізацію. Його завдання — консолідувати зусилля всіх учасників мобілізаційних процесів: удосконалити процедури оповіщення, медогляду, прописати підстави для відстрочки та звільнення. Основним гальмом у цій реформі є надмірна політизація. Деякі політичні сили спекулюють на темі, заграють із виборцями. Коли розглядали перший урядовий законо-проект, практично з усіма народними депутатами ми доходили спільного бачення: це треба вдосконалити, оте прибрати. Та коли розмова виходила в публічну площину, з’являлися інші акценти.

Асиметричною відповіддю на ту ресурсну війну, яку веде росія, можуть бути сучасні технології. Як голова підкомітету з оборонних інновацій, я знаю багатьох виробників, які створюють дивовижні речі. Сподіваюся, цього року ми отримаємо низку технологій, які дуже не сподобаються ворогу.