Основні тези відповідей глави держави на запитання такі.

Ми не програємо. У нас немає альтернативи Перемозі

«Якщо Україна програє, нас не буде, не буде нашого існування. Тому нам точно не підходить такий фінал боротьби за своє життя», — наголосив Президент. Водночас глава держави зауважив, що в питаннях, чи Україна програє, чи буде їй дуже складно і чи буде велика кількість жертв, усе залежить від наших партнерів, від західного світу.

За два роки Україна втратила 31 тисячу військових

«За два роки повномасштабної війни Україна втратила 31 тисячу військових. І кожна людина — це великі втрати для нас», — зазначив глава держави, додавши, що росіян загинуло 180 тисяч, а в сумі з пораненими ця цифра становить до 500 тисяч. Водночас Володимир Зеленський відмовився озвучити дані щодо поранених, адже тоді, за його словами, росія знатиме, скільки людей пішло з поля бою. Дані стосовно безвісти зниклих він також не став називати, зокрема, через те, що останній обмін показав: із полону повернулося декілька людей, які вважалися зниклими безвісти.

Не хочемо, щоб нам нав’язували будь-які формати перемовин

«Дуже правильно посилюватися на полі бою і правильно посилюватися дипломатично. Ми не хочемо, щоб нам нав’язували будь-які формати перемовин, будь-які формули миру інші країни, навіть наші партнери. Ініціатива може йти лише від України», — зазначив Президент.

Третій рік — переломний

«Третій рік — він переломний. Бо, як я і сказав, рік виборів, розфокусування всього одразу, виклики ззовні, всередині тощо. І тому в переломний рік нам потрібні мужність і стійкість для того, щоб вижити. Від цього року буде залежати формат закінчення війни. Я так вважаю», — зазначив В. Зеленський.

Підготовка оборонних рубежів — це відповідальність Головнокомандувача та міністра оборони

«Нині за це відповідатимуть Головнокомандувач ЗСУ та міністр оборони. Для цього й робиться нині аудит. Коли він буде зроблений, ми побачимо слабкі місця», — сказав Президент, додавши, що за приклад облаштування оборонних рубежів береться Куп’янський напрямок, де, за його словами, все зроблено на високому рівні.

Питання підтримки 

«Я зустрічався із сенаторами, з обома партіями, і всі сигнали у різних форматах знає Президент Байден, влада та опозиція. Вони знають, що нам потрібне це рішення упродовж місяця», — наголосив Президент, додавши, що переважно ці кошти залишаться на території США — у компаніях, що виготовляють зброю.

Що послабить владу путіна: втрати російської армії на полі бою, політична ізоляція у світі, посилення санкційного тиску та запровадження конфіскації заморожених російських активів.

«Для путіна гроші — номер один. Якщо ви почуєте його меседжі, то все навколо грошей. Тому я вважаю, що гроші — це його слабке місце. Якщо всі заморожені активи передадуть без усяких умов Україні — це сильно його послабить. Він не спроможний захистити той бізнес, який коло нього. Не спроможний. Це без крові, але це дуже було б влучно», — сказав Президент, додавши, що владу путіна також послаблять втрати російської армії на полі бою, політична ізоляція у світі та посилення санкційного тиску.

Важливо зберегти союз із Польщею

У блокуванні польсько-українського кордону багато політики. «Із квітня минулого року я говорю, що це політичне питання. Спочатку мене критикували за таку риторику. Але я був абсолютно правий, і сьогодні це підтверджує Єврокомісія, — зауважив Володимир Зеленський, додавши, що використовувати Україну як важіль тиску на європейські інституції — це просто несправедливо: — Вважаю, що прем’єри знайдуть відповідні кроки, для нас дуже важливо зберегти союз із Польщею».

Фото з сайту prezident.gov.ua