«Поки ми очікуємо — втрачаємо багато життів наших братів та сестер», — наголосив він під час спеціальної зустрічі в межах Ялтинської європейської стратегії (YES) «Два роки — боротьба триває».

Цими днями ведеться багато дискусій про початок повномасштабного вторгнення. Політики, дипломати, військові та журналісти підбивають підсумки та намагаються спрогнозувати можливі варіанти розвитку подій. У межах заходу «Два роки — боротьба триває» протягом двох днів відбулася низка обговорень із залученням топових експертів та фахівців. Перший заступник глави парламенту, наприклад, долучився до розмови «На полі бою: Україна рухається проти течії?», під час якої йшлося про боротьбу нашої країни за життя, свободу і правовий порядок, а також про те, як допомогти українцям перемогти в цій боротьбі заради всього світу.

Порушивши питання про постачання зброї для наших захисників, Олександр Корнієнко наголосив, що вони не вигадані, а реальні. За його словами, саме такі питання доводиться чути політикам від наших воїнів на передовій.

«Вся наша діяльність має бути спрямована на те, щоб ці питання стали не риторичними, а практичними», — наголосив він.

«Від імені Верховної Ради України та українського народу просимо про підтримку партнерів щодня, — зазначив Олександр Корнієнко. — Маємо зробити так, щоб чесне товариство допомогло нам припинити російські спроби тиснути на різних напрямах, зокрема воєнному. Ми досі впізнаємо західні елементи в ракетах ворога, уламки яких дістаємо з українських будинків. Не можна давати можливість агресору виробляти засоби вбивства наших людей».

Парламентарій висловив вдячність організаторам заходу за можливість вкотре наголосити на важливих складових для української справедливої Перемоги. А також за те, що світ чує про потреби, які озвучують військові, котрі щоденно бачать ворога в обличчя. Водночас він акцентував: кожне обговорення має призводити до практичних відповідей на риторичні запитання.

Поділився своїми враженнями від обговорень, які відбулися в межах Ялтинської європейської стратегії, і народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Санченко. «Україна спростувала всі очікування та продовжує боротьбу. І ця боротьба — це боротьба за майбутнє усього цивілізованого світу, за свободу, демократію та універсальні цінності», — зазначив він на своїй сторінці у Фейсбуці. «Втрачаючи час, ми втрачаємо життя. Саме тому термінова підтримка міжнародних партнерів така важлива і зараз, і щодня», — акцентував він.

До дискусій в межах заходу «Два роки — боротьба триває» долучилися українці та друзі України — політики, експерти та громадські активісти. Окрім питання, яке стосувалося того, чи рухається Україна проти течії, вони говорили ще й на такі теми: чи здатні фінанси, економіка, інфраструктура та соціальна система України втримати удар; чи вийдуть США з гри й хто може прийти на зміну; Виживання, Перемога, Мир; демократія, корупція та єдність; чи можливо ізолювати росію.

Дискутували також і з приводу майбутнього України в ЄС та НАТО. «Україна посідає лідерську позицію на шляху до членства в ЄС та НАТО. Ми не приймаємо жодних затримок і не пробачаємо політичних невдач. Ми робимо свою роботу і вчимося жити в ширшій спільноті Європейського Союзу. Ми відновлюємо відносини з нашими сусідами та іншими членами ЄС», — зазначила, зокрема, віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина. Цей процес набагато глибший, ніж відносини й партнерство — ми досягаємо консенсусу, вчимося пристосовуватися і рухатися вперед, наголосила політик.

«НАТО — для життя, а ЄС — для кращого життя», — таку формулу озвучив член Комітету у закордонних справах і постійний доповідач з питань України в Європейському парламенті Майкл Галер. «Звичайно, потрібно й те, й інше, — продовжив він. — Ми хочемо, щоб Україна була схожа на інші країни». За словами політика, Україна на правильному шляху до виконання вимог. Певні труднощі дійсно існують, зазначив він, але наголосив, що всіх їх можна розв’язати.

Цитата

«росія не зупиниться, поки ми дебатуємо, чи варто надавати Україні членство в НАТО. Я дуже пишаюся тим, що британці зробили для підтримки України, але ми повинні робити більше. Реальність така, що навіть якщо ми зупинимо росію на кордоні, це не вплине на її ширші наміри».

Голова Комітету з питань оборони Палати громад Великої Британії Тобіас Еллвуд.

Вл. інф.

Фото: Yes-Ukraine.org