На ній зібрались партнери, які працюють у Хмельницькій, Вінницькій та Житомирській областях. Участь у роботі взяли керівники та працівники профільних підрозділів ОВА згаданих областей. Захід об’єднав представників вітчизняних та міжнародних гуманітарних неурядових організацій і кластерів.

— Минула вже друга річниця великого протистояння, впродовж якого як уся країна, так і Хмельниччина стійко тримається та успішно виконує завдання, покладені на тиловий регіон, — наголосив очільник краю Сергій Тюрін.

— Попри відносно віддалене розташування області від зони бойових дій, нам часто доводиться переживати ворожі атаки та обстріли мирного населення. Тому ми вдячні всім, хто безперервно надає підтримку та допомагає ліквідовувати наслідки руйнувань, а насамперед організаціям, які піклуються про наше населення і про тих, хто був вимушений знайти прихисток на Хмельниччині.

В області понад 74 тисячі громадян мають статус внутрішньо переміщених осіб. Крім того, у 55 місцях тимчасового проживання розміщено понад дві з половиною тисячі переселенців. А ще регіон надав можливість функціонувати двом закладам вищої та двом закладам фахової передвищої освіти. Для всіх них важлива постійна допомога і підтримка практично в усіх сферах життя.

Цьогоріч в області реалізовуватиметься п’ять обласних проєктів, які стосуються внутрішньо переміщених осіб. Ідеться про облаштування соціального житла, створення малих групових будинків для дітей-сиріт та тих, які позбавлені батьківського піклування. Продовжиться підтримка багатодітних сімей з-поміж ВПО, для яких покращуватимуть житлово-побутові умови. А ще в громадах впроваджуватимуться комплексні соціальні послуги для формування життєстійкості та вирішення нагальних питань у сфері освіти та охорони здоров’я.

Голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк поінформувала, що завдяки міжнародній співпраці при обласній раді вже майже два роки діють два гуманітарні хаби. Лише в одному з них від початку повномасштабної війни було опрацьовано понад 70 тисяч звернень ВПО.

— Війна продовжує завдавати масштабних руйнувань, створюючи серйозні гуманітарні потреби. І для Хмельниччини залучення міжнародної гуманітарної допомоги є вкрай актуальним. Потреби наших ВПО незмінні — спеціальні заходи та послуги у сферах охорони здоров’я, освіти, забезпечення житлом, харчами та засобами гігієни. Не варто забувати й про підтримку психічного здоров’я.

Під час зустрічі говорили про проблеми не тільки Хмельниччини, а й сусідніх областей. Ішлося насамперед про виклики, з якими влада стикається на місцях під час залучення гуманітарної допомоги.
Координаційна зустріч стала потужним комунікаційним майданчиком з напрацювання проєктів з таких важливих питань як систематична підтримка переселенців, сприяння поступовій інтеграції ВПО в громадах, що їх приймають, допомога з житлом та працевлаштуванням тощо.

Хмельницький.

Фото надано автором.