Стан та перспективи розвитку міжнародного територіального співробітництва, участь органів місцевого самоврядування в проєктах та програмах міжнародного територіального співробітництва в межах вступу до Європейського Союзу обговорили учасники одноіменного круглого столу, організованого Комітетом Верховної Ради з питань державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Участь у заході, що відбувся у Чернівцях, взяли Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко (онлайн), народні депутати, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, їх провідних асоціацій, вітчизняних і міжнародних організацій, експерти. Місце для проведення круглого столу вибрано не випадково, адже цей регіон є активним учасником процесів транскордонної співпраці. Тому, як відзначили учасники заходу, важливо проговорити виклики, з якими зіштовхуються громади, подивитись, які рішення потрібно приймати на парламентському та урядовому рівнях.

Відкриваючи з вітальним словом захід, Олександр Корнієнко акцентував на важливості обговорюваної теми. Відзначивши роботу, яку веде комітет та уряд у налагодженні транскордонної співпраці, Перший віцеспікер зауважив, що вся ця робота буде марною без участі органів місцевого самоврядування. У цьому контексті він наголосив на низці викликів, і найголовніший із них — спроможність. «Не всі органи місцевого самоврядування готові розробляти і подавати проєкти міжнародного співробітництва для того, щоб використовувати європейські можливості. Навіть у великих містах, обласних центрах все одно буде брак спроможності по виконавцях і якісних підрядниках по цих проектах», — сказав політик, додавши, що перед нами стоїть дуже багато викликів і потрібно багато працювати, навчатися тут і зараз, щоб кожна з громад могла отримати допомогу і реалізувати той чи інший проєкт.

Перший заступник Голови Верховної Ради висловив слова вдячності нашим міжнародним партнерам, зокрема проєкту USAID «ГОВЕРЛА», які вже працюють над збільшенням спроможності. «Ми співпрацюємо з 2019 року і не було жодного разу, щоб партнери нас обділили ні під час ковіду, ні з початку повномасштабного вторгнення. За всі чотири роки, поки працює наше скликання парламенту, ми бачили підтримку від партнерів», — наголосив він.

За словами Державного секретаря КМУ Олександра Яреми, загальносвітова тенденція та європейський вектор інтеграції підштовхують нас до того, що збільшення ролі органів місцевого самоврядування в суспільному житті зміцнюється і виходить на новий рівень. «Є багато прикладів, коли локальні ініціативи виходять на регіональний рівень або за межі певних регіонів. Дуже важливо, що це знаходить відображення у відповідних нормативно-правових актах, і не лише національних, а й міжнародних, які закріплюють право і можливості органів місцевого самоврядування на розвиток міжнародних зв’язків, а також міжнародного співробітництва», — зауважив урядовець, згадавши у цьому контексті законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення участі місцевого самоврядування у міжтериторіальному та транскордонному співробітництві» (№ 9450), який очікує на друге читання.

До речі, в межах заходу відбулась презентація цього законопроекту. Основні його новели представив голова підкомітету з питань співробітництва територіальних громад та регіонів Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Аліксійчук.

Як зауважив модератор заходу народний депутат Віталій Безгін, рішення про створення цього підкомітету було ухвалено, коли стало зрозуміло: крім Перемоги у війні, одним із ключових завдань, які постануть перед парламентом, буде європейська інтеграція, і вона неминуче торкнеться місцевого самоврядування.

Власне, доопрацьований законопроєкт № 9450 пройшов чималу трансформацію від часу його першої презентації, зазначив Олександр Аліксійчук, подякувавши всім стейкхолдерам за відгуки та рекомендації. «Ми активно попрацювали і сподіваюсь, що в нас вийшов хороший законопроект, який найближчим часом стане законом», — сказав він.

Наразі законопроєкт спрямований на наближення національного законодавства до положень права ЄС. Покликаний створити більш якісні умови співпраці для кращої ефективності та взаємодії, умов підвищення рівня життя громадян та залучення інвестицій.

«Ми досить часто з комітетом їздимо в різні регіони країни і вони спонукали нас до того, що наше законодавство не повинно бути підв’язане лише до прикордоння. Всі громади і регіони України повинні мати можливість брати участь у співпраці з якомога більшою кількістю країн світу», — констатував депутат.

Під час заходу його учасники ознайомились також з інформацією щодо:

досвіду та географії міжнародного співробітництва територіальних громад України;

досвіду розбудови німецько-українських муніципальних партнерств, зокрема, співпраці між комунальними підприємствами України та Німеччини на прикладі Полтавської області;

про ініціативу Cities4Cities United4Ukraine, яка націлена на створення тривалого добровільного міжнародного партнерства з територіальними громадами України, що полягає у наданні підтримки та допомоги територіальним громадам за європейськими стандартами та цінностями.

Скриншот відео з сайту  rada.gov.ua