Цьогоріч у Румунії, як і в багатьох інших країнах, відбудуться вибори. А де вибори, там свою наративну пропаганду намагається пропхати росія. На жаль, цей процес працює і шкодить. Приміром, через румунських маріонеток москва просуває тези, що «світ втомився від України і її проблем, що час домовлятись» тощо.

Прикарпаття безпосередньо межує з Румунією. На крайньому півдні Івано-Франківщини впродовж 50 км межа області є державним кордоном із цією сусідньою країною. Тож представила Україну та Верховну Раду під час круглого столу за темою «730 днів війни в самому серці Європи: наслідки, реалії та перспективи на регіональному та глобальному рівнях». Захід відбувся в залі «Міхай Вітязул» румунського парламенту. Серед учасників посадовці, дипломати, представники органів місцевого самоврядування Румунії, України та Молдови, науковці, політики, експерти тощо. Тож обговорили можливості тристоронньої співпраці у 2024 році між нашими країнами.

Доцільно зазначити, що саме в час повномасштабної війни динаміка румуно-українських відносин суттєво покращилася. Доволі активною є українська діаспора. Однак доносити нашу позицію потрібно постійно. Що більше громадяни сусідньої країни знатимуть про реальний стан справ та правду про розвиток війни росії проти України, тим потужніше зможемо втримати правові засади і не допустити підриву демократії та європейських інститутів у Румунії з боку росії.

Я добре пам’ятаю, яку велику гуманітарну допомогу отримав Івано-Франківськ від румунів та українців Румунії. Важливо, щоби більшість розуміла основне: є велика різниця між бажанням «допомогти Україні не програти» і «допомогти Україні перемогти». Саме тому нові форми безпекової співпраці між нами та сусідами є дуже важливими. Особливо повернення наших людей додому, на Батьківщину.

Оксана САВЧУК, народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури.

Фото надано автором.