Народні депутати — члени Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування взяли участь у засіданні Наглядової ради проєкту Ради Європи «Підтримка демократичних післявоєнних виборів в Україні», що є складовою Плану дій для України «Стійкість, відновлення та відбудова» на 2023—2026 роки. Мета заходу — підбиття підсумків та обговорення результатів впровадження проєкту у 2023 році, а також планування діяльності на нинішній рік.

Як повідомили в секретаріаті комітету, протягом 2023-го народними депутатами спільно з проєктом було реалізовано низку заходів, спрямованих на визначення проблем, аналіз викликів та пошук можливих рішень для проведення перших післявоєнних виборів в Україні.

У продовження домовленостей, досягнутих під час Діалогу високого рівня «Добре демократичне врядування в Україні: досягнення, виклики та шлях вперед у післявоєнний період», було:

організовано та проведено серію онлайн-зустрічей для обміну досвідом з представниками центральних органів адміністрування виборів Боснії і Герцеговини та Республіки Хорватія, узагальнено відповідний досвід цих країн з організації та проведення перших післявоєнних виборів і підготовлено відповідні тематичні аналітичні огляди;

надано експертний аналіз щодо виборчої частини проєкту Дорожньої карти належного демократичного врядування в Україні;

проведено серію експертних обговорень щодо питань, пов’язаних із визначенням безпекових критеріїв для організації та проведення післявоєнних виборів, а також питань щодо реалізації виборчих прав в умовах перехідного правосуддя тощо.

«Україна показала, що вміє адаптуватися. Наші захисники відстояли Київ задовго до перших серйозних постачань західної зброї. Ми прийняли законодавство про відновлення зруйнованого житла — на сьогодні сотні тисяч українців уже отримали компенсації. Упевнена: ми гідно пройдемо й екзамен на демократію. Для цього ми використаємо передовий досвід наших партнерів, з якими працюємо над викликами виборчого законодавства вже зараз», — зауважила голова комітету Олена Шуляк (на знімку), додавши, що Україна напрацює власні механізми, необхідні для проведення чесних та прозорих виборів після української Перемоги.

Зі свого боку голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії комітету, координатор проєкту Аліна Загоруйко зазначила, що 2023 рік був загалом насиченим та конструктивним у співпраці двох сторін. Завдяки цій співпраці, зазначила народний депутат, ми отримали доступ до знань кращих європейських експертів у сфері виборів, а також маємо змогу постійно актуалізувати наше питання в Страсбурзі та на різноманітних профільних міжнародних майданчиках.

«Я підтримую запропонований план, оскільки він місить справді актуальні питання для України. Це, зокрема, й дослідження щодо альтернативних методів голосування та питання обмеження виборчих прав і розробка критеріїв неможливості проведення виборів. Ці питання повністю збігаються з баченням нашого підкомітету щодо основних викликів і ризиків у контексті повоєнних виборів, тому бажаю нам наснаги в таких амбітних цілях», — наголосила вона.

Загалом під час заходу відбулися дискусії навколо таких питань:

можливості запровадження альтернативних способів голосування під час виборів в Україні;

збалансованої участі жінок та чоловіків у післявоєнних політичних та виборчих процесах;

професіоналізація та навчання членів виборчих комісій;

підвищення політичної культури всіх учасників виборчого процесу.

Довідково

Комітет на своєму засіданні 7 лютого 2023 року підтримав пропозицію Офісу Ради Європи в Україні виступити одним із бенефіціарів проєкту «Підтримка демократичних післявоєнних виборів в Україні», що впроваджуватиметься в межах Плану дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення та відбудова» на 2023—2026 роки. Проєкт триватиме до 31 грудня 2024 року та буде зосереджений на досягненні чотирьох довгострокових цілей:

організація та проведення післявоєнних виборів органами адміністрування загальнодержавних та місцевих виборів у безпечних умовах та конкурентному середовищі відповідно до європейських стандартів та належних практик;

сприяння реінтеграції українських виборців на деокупованих територіях та з деокупованих територій у політичне життя України через реалізацію їхніх виборчих прав на території України та поза її межами;

сприяння участі українських виборців у виборах на території України та поза її межами відповідно до встановлених виборчих процедур і процедур голосування;

забезпечення збалансованої участі жінок і чоловіків у післявоєнних політичних та виборчих процесах.

Вл. інф.