...із Маршалком Сенату Республіки Польща Малгожатою Кідавою-Блонською

Насамперед Спікер Парламенту України висловив вдячність за всю підтримку, яку впродовж останніх двох років отримуємо від Польщі та польського народу, а також за прихисток українців, надану політичну, військову й гуманітарну допомогу.

«Україна також вдячна за підтримку Формули миру та шляху України до Європейського Союзу», — наголосив він.

У фокусі уваги зустрічі — й експорт української агропродукції та блокування пунктів пропуску. «Важливо знайти можливості якнайшвидше вирішити проблему на кордоні», — зауважив Руслан Стефанчук.

Окрім того, сторони обговорили посилення санкційного тиску проти рф і розробку національного механізму конфіскації заморожених у Польщі російських активів.

...із Маршалком Сейму Республіки Польща Шимоном Головнею

Передусім сторони обговорили ситуацію на україно-польському кордоні й роль парламентів у цій проблемі.

«Україна багато у чому залежить від постачання автомобільним і залізничним транспортом», — акцентував Голова Верховної Ради України, зауваживши, що блокування кордону в умовах війни — поганий сигнал й абсолютно контрпродуктивне рішення.

«Вкрай важливо, щоби ця проблема була вирішена якомога швидше. Україна відкрита до фахового діалогу, аби зняти всі занепокоєння польських фермерів чи перевізників», — наголосив Руслан Стефанчук.

Водночас він заявив, що потрібно спільно захищати добросусідство та дружбу. «Україна вдячна Польщі за значний внесок у протидію російській агресії та консолідацію міжнародної спільноти у допомозі нашій державі», — зазначив Спікер Парламенту України. Руслан Стефанчук також подякував за сталу підтримку польськими партнерами поступу України до членства в ЄС і НАТО.

Окрім того, Голова Верховної Ради України акцентував, що Сили безпеки й оборони потребують безперервних постачань зброї.

Насамкінець сторони обговорили реалізацію Формули миру Президента України Володимира Зеленського.

...із Головою Національної Ради Словацької Республіки Петером Пеллегріні

«Упродовж 2022—2023 років міжпарламентський діалог довів свою ефективність. Словацькі парламентарії продемонстрували рішучу підтримку й солідарність з Україною», — наголосив насамперед Спікер Парламенту України, додавши, що під час зустрічі почув від колеги слова підтримки та солідарності з Україною.

«Особливо цінуємо рішення словацького Парламенту, якими російський режим визнано терористичним, а росію — державою, що підтримує тероризм», — зауважив він.

Водночас Руслан Стефанчук акцентував, що важливо продовжувати активну співпрацю заради верховенства міжнародного права, демократичних цінностей і добробуту в наших країнах.

Окрім того, Голова Верховної Ради України висловив вдячність Словаччині та словацькому народу за неоціненну підтримку й допомогу, надану Україні та нашим громадянам.

Також він подякував за внесок Словацької Республіки у рішення Європейської Ради про початок переговорів про членство України в Європейському Союзі та підтримку у розблокуванні 50 мільярдів євро допомоги ЄС для України: «Для нас дуже важливо отримати фінансування у межах Ukraine Facility якомога раніше».

Насамкінець сторони обговорили важливість подальшого надання Україні оборонної допомоги та запровадження подальших санкцій проти росії: «Санкції, які запроваджує ЄС проти рф, — мають бути дієвими. Просимо підтримувати не лише пакети, але й унеможливити їх обхід країною-агресором».

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.