У ніч на 2 березня росіяни атакували Одесу «шахедами». Влучили у житловий дев’ятиповерховий будинок, внаслідок чого загинуло дванадцятеро осіб, серед них — п’ятеро дітей: Марк (3 роки), Єлизавета (8 місяців), Тимофій (4 місяці), Сергій (10 років), Злата (8 років).

«Українські діти — воєнні цілі росії. Ось із ким воюють ці нелюди. Мої співчуття всім рідним, близьким», — написав Президент Володимир Зеленський у Телеграмі. Він наголосив, що кожне знищення окупантів на фронті — це відповідь України на російський терор.

За даними Генштабу ЗСУ (на 4.03), за добу на фронті відбулося 78 бойових зіткнень. Зокрема, на Новопавлівському напрямку в районах Красногорівки, Георгіївки та Новомихайлівки Донецької області ворог понад 30 разів намагався прорвати оборону наших військ. А на Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 20 атак противника в районах населених пунктів Бердичі, Орлівка, Тоненьке, Первомайське, Невельське.

російські окупаційні війська намагаються тиснути на всіх ділянках фронту, використовуючи свою перевагу у живій силі та авіації. Найгарячіші ділянки — на захід від Авдіївки та Новопавлівський напрямок, де противник після захоплення Мар’їнки намагається розширити свою присутність. Наразі лінія оборони Бердичі — Семенівка — Орлівка — Тоненьке — Первомайське не зазнає істотних змін після відходу наших військ з Авдіївки. Про це каже директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець.

«По цих всіх основних населених пунктах, де проходить лінія оборони, де є певні умови, що пов’язані з рельєфом, водними перешкодами, українська армія намагається це максимально використати — відповідно, оборона утримується. Але перевага противника зараз зберігається в особовому складі, артилерії, авіації, також він змінив тактику використання штурмових груп, чисельність ворога у групах стала більшою. Діє конвеєр постачання ворожої сили на лінію зіткнення. Наша ставка часом робиться на артилерію, яка є обмеженою, та на FPV-дрони. Бачимо, що загарбника нам вдається стримувати», — прокоментував він нинішню ситуацію. Військовий аналітик вважає: динаміка складна, але не така, як її хоче подавати російська пропаганда, кажучи, що українська оборона зазнає істотний тиск і війська окупантів можуть вийти на оперативний простір.

Своєю чергою британський військовий експерт Глен Грант в інтерв’ю «Еспресо» зазначив: «Загальні розвідувальні звіти свідчать про те, що російська сторона, хоч і здається сильною, насправді не така грізна. Однак окупанти повністю віддані битві, що свідчить про обмеженість резервів або додаткової підтримки. Крім того, надходять повідомлення про додаткові боєприпаси з Північної Кореї, на додаток до їхнього власного виробництва. Це ставить російські війська в набагато сильнішу позицію порівняно з українськими, які були змушені відступити і зараз укріплюють свою оборону вздовж річкових ліній на захід від Авдіївки.

Є надія, що ці оборонні лінії були добре підготовлені, щоб витримати тиск. Однак очевидно, що українська сторона стикається з проблемами через нестачу особового складу та боєприпасів, що ускладнюється обмеженнями в підтримці з боку США та Європи.

Результат цієї битви може бути вирішальним. Якщо Україні вдасться утримати лінію річки, це дасть їй час для стабілізації фронту і розробки стратегії на майбутнє. Однак, якщо росія прорветься, наступні місяці можуть виявитися надзвичайно складними».