У Головному управлінні розвідки МОУ підтвердили його знищення внаслідок атаки кількома дронами Magura V5. Та зазначили, що цю місію здійснили у співпраці з Військово-Морськими силами ЗСУ і за підтримки Міністерства цифрової трансформації України.

«Військові провели блискучу операцію, і «сергій котов» цього разу вже точно знищений. Полювали на нього не вперше, і вже були успішні атаки, але він зміг відновитися після проведення ремонтних робіт», — розповів представник ГУР Андрій Юсов «Радіо «Свобода».

У ВМС підтвердили цю інформацію і зазначили, що у вересні минулого року під час атаки на кораблі російського флоту «сергій котов» уже зазнавав значних пошкоджень, а зараз цей плавзасіб окупантів ліквідували неподалік Керченської протоки.

До речі, військові наголошують: у росії цей проєкт корабля є одним із найсучасніших. Наразі спущено на воду чотири такі кораблі — «василь биков», «дмитро рогачов», «павло державін» та «сергій котов», який на початку широкомасштабного вторгнення ерефії в Україну брав участь в атаці на острів Зміїний разом з уже ліквідованим крейсером «москва». Поки що з цих кораблів проєкту 22160 не зазнавав пошкоджень лише «дмитро рогачов». Але це справа часу... А щодо «сергія котова», знищеного у ніч на вівторок, то він був «наймолодшим» зі спущених на воду кораблів цього проєкту і поповнив чф рф влітку 2022 року.

Озброєння корабля проєкту 22160 — 76,2 мм артилерійська установка АК-176МА та великокаліберні кулемети. Також такий корабель може нести декілька дронів типу «Орлан-10» або вертоліт типу Ка-27. Це модульне судно завдяки встановленню спеціальних контейнерів з обладнанням та озброєнням може розширювати свій функціонал, наприклад, отримуючи модуль з пусковими установками для ракет.

Як зазначив представник ГУР МОУ, росіяни планували розміщення зенітно-ракетних комплексів на катерах цього класу і вже робили такі спроби. За словами Юсова, що менше таких суден, то менше ЗРК буде на них розміщено, а це означає більше можливостей для українських оборонців.

Нагадаємо, до ліквідації корабля «сергій котов» гучне прорідження чф рф відбулося 14 лютого, коли російський великий десантний корабель проєкту 775 «цезарь куніков» знищили Сили оборони України неподалік окупованого Криму. На той час, за даними Генштабу ЗСУ, 27 катерів і кораблів противника було пошкоджено та знищено.

На думку військового експерта, капітана першого рангу запасу ВМС ЗСУ, ексзаступника начальника штабу ВМС України Андрія Риженка, якщо Україна пошкодить ще 20% російських кораблів, то в Чорному морі для рф ситуація стане дуже драматичною. У 2022 році фактично в щоденному режимі російські кораблі виходили на зовнішній рейд у Севастополі і звідти обстрілювали нас ракетами «Калібр». Вони почувалися безпечно в Севастополі, Криму, на інших базах. Але після того як почалися наші операції бойових роїв, було відмінусовано майже три десятки ворожих кораблів.

Дещо складнішою є ситуація з російськими носіями «Калібрів». За цей час було знищено один корвет типу «Каракурт», який мав увійти до складу чф рф, а другий — підводний човен «ростов-на-дону». Експерт припускає, що саме носії «Калібрів» можуть стати наступною ціллю для українських морських дронів. Також Андрій Риженко вважає, що продовжиться активне полювання й на російські десантні кораблі.