У ніч на 6 березня російські окупаційні війська атакували 5 зенітними керованими ракетами С-300 та 42 ударними безпілотниками. Як повідомили у ПС ЗСУ, в результаті бойової роботи збито 38 «шахедів» у межах Дніпропетровської, Одеської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Харківської, Вінницької та Сумської областей.

Тим часом на фронті, де кілька тижнів поспіль ворог наступав по всій лінії зіткнення від Луганщини до Запоріжжя, вікно можливостей для російських окупаційних військ потроху закривається. Як зазначають військові оглядачі, рашистам не вдалося розвинути свій успіх на захід від Авдіївки. Усі їхні механізовані штурми здебільшого відбиті.

Після відходу з Ласточкиного наші захисники встановили нову лінію оборони Бердичі — Семенівка — Горлівка — Уманське. Використовуючи водні й інші ландшафтні перепони, Сили оборони зуміли зупинити маршовий наступ загарбників. Наразі українська артилерія отримала боєприпаси і знову заговорила на повний голос. На цьому успіхи противника біля Авдіївки, схоже, закінчилися, кажуть оглядачі.

Останнім часом ворог сконцентрував сили, аби прорвати нашу оборону навколо Часового Яру. Військові аналітики вважають, що бої на цій ділянці фронту точитимуться довго і будуть схожі на Бахмутську кампанію, адже Часів Яр є останньою перепоною на шляху окупантів до Костянтинівки та Краматорська.

На Токмацькому напрямку ситуація стабілізувалася. У перші дні березня російський наступ у районі Роботиного видихнувся, ЗСУ провели контрнаступ та повернули значну частину втрачених позицій. Проте не виключені нові спроби противника відвоювати втрачені ще під час літнього контрнаступу Сил оборони позиції, причому не тільки біля Роботиного, а й на Бердянському напрямку...

Усі заяви про прорив росіян до Куп’янська і далі на Харків спростували ЗСУ, які провели вдалий контрнаступ біля села Табаївка (його ворог захопив наприкінці січня). Отож північні та західні околиці села повернулися під наш контроль, а в самому селі наразі тривають позиційні бої.

Одночасно триває зачищення неба над фронтом, що значно полегшує виконання завдань нашим захисникам. Так, протягом останніх двох тижнів Сили оборони ліквідували 14 найновіших російських літаків Су-34, Су-35 та А-50. Відтоді «дощ» із ворожих КАБів стишився, а на півдні припинилося цілодобове сканування українського повітряного простору. Нещодавно речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат констатував: небо чисте.

Триває точкова робота по тилах противника. Спершу ЗСУ зняли захист ППО росіян поблизу Джанкоя (ТОТ Криму), а згодом завдали низку ударів по аеродромах, зокрема в Саках, Євпаторії, Гвардійському, Севастополі. У Феодосії знищили частину нафтопроводу... Доки наші безпілотники «придивляються» до Кримського мосту, днями морські дрони у межах операції ГУР МОУ та ВМС ЗСУ вполювали найновіший російський патрульний корабель «сергій котов»...

«Ситуація на фронті важка, але на війні немає статики й усе розвивається в стрімкій динаміці. Можна зробити десь крок назад, але потім ми зробимо два кроки вперед. Україна знайде відповіді на виклики, які виникають — і зі «снарядним голодом», і з поповненням резервів, і з російським ракетним терором», — зазначив Секретар РНБО Олексій Данілов. За його словами, немає жодної «втоми України» й «слабкості Заходу». Данілов запевнив: Київ не має наміру провадити мирні переговори без відновлення територіальної цілісності України. Мовляв, «в Україні землею не діляться, ми в неї закопуємо тих, хто наважився це перевірити».

«російським воєнним злочинцям ніхто і ніколи не вибачить смерть безвинних українських дітей. Поки не буде справедливого суду і покарання, жодних контактів з нинішніми кремлівськими покидьками бути не може», — наголосив Секретар РНБО у своєму дописі у соцмережі Х (колишній Твіттер).