Постійне проріджування її українськими захисниками знижує градус агресивності противника.

Наразі у складі чф рф на ходу більш як 30 одиниць суден, із них майже 10 носіїв ракет і 3 підводні. Вже кілька місяців росіяни фактично не застосовують ракети типу «Калібр» (крім одного підтвердженого випадку після затоплення «цезаря кунікова»). Нам точно є над чим працювати. Про це заявив речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук.

Щодо великих десантних кораблів росіян він повідомив: на сьогодні з 13 одиниць, які були на початок повномасштабного вторгнення, залишилося 5, які перебувають у пунктах базування.

Дмитро Плетенчук зазначив, що загалом на Чорному морі вдалося знищити 27 ворожих надводних бойових одиниць, якщо рахувати разом з малими катерами, а якщо лише кораблі, які належать до серозних бойових одиниць, — 14. А ще 15 одиниць були пошкоджені й також перебувають на ремонті.

Своєю чергою, коментуючи результати морської ділянки фронту російсько-української війни, головний редактор порталу BlackSeaNews Андрій Клименко зазначив в ефірі «Еспресо»: «Тільки за минулий рік ми нарахували (якщо не брати до уваги ті випадки, коли були атаки в бухті чи на севастопольському морзаводі) по кораблях у морі не менш як 26 атак». При цьому він акцентував увагу, що більшість із цих атак по військових кораблях чорноморського флоту рф відбувалися на відстані приблизно 120 кілометрів від Босфору, ближче до узбережжя Туреччини, тобто там, де проходять рекомендовані так звані маршрути комерційних суден у напрямку портів Одеси...

За словами експерта, унаслідок таких дій українських військ росіяни почали боятися виходити в море не лише до острова Зміїний, а й навіть до маршруту комерційних суден. Проте зараз росія «скопіювала» український дрон і має можливість організувати їх масове виробництво. Андрій Клименко не виключає цьогоріч, ближче до літа, коли буде менше штормів у Чорному морі, загострення морської війни в Чорному морі. «Тобто зараз є наша перевага, є досягнення, і вони дуже цікаві та важливі, але ще нічого не скінчилося», — підсумував він.

Тим часом над Чорним морем авіація противника активно веде розвідку. «Є невеликі паузи. Після втрати Су-24 вони таку ланку авіації зараз не застосовують. Проте, на жаль, можна констатувати, що над Чорним морем у повітряному просторі досі відчутна домінація російської авіації», — зазначають у ВМС ЗСУ.

А команда OSINT-дослідників ресурсу Dnipro констатує зниження кількості вильотів російської бойової авіації для підтримки своїх військ на фронті. Мовляв, це найкраще підтвердження результатів роботи наших зенітників, які за лютий 2024 року збили загалом 15 ворожих літаків, зокрема 11 типу Су-34.