Застосували одну зенітну керовану ракету С-300, дві керовані авіаційні ракети Х-59 та 37 ударних БпЛА, 33 з яких збили захисники українського неба. Про це повідомили Повітряні сили ЗСУ.

Унаслідок ворожого нападу на Одещину є руйнування інфраструктури, у Чугуєві на Харківщині пошкоджено дев’ятиповерховий житловий будинок, автовокзал, готель, магазини, автомобілі, постраждали семеро осіб, серед них — маленька дитина.

За інформацією Генштабу ЗСУ (на 8.03), протягом доби на фронті відбулося 86 бойових зіткнень. Найбільше — на Авдіївському, Новопавлівському напрямках.

Наші військові розповідають, що росіяни також тиснуть біля Невельського та поблизу Мар’їнки, намагаючись максимально розширити плацдарм для подальшого наступу. Біля Первомайська противник пішов у наступ.

Днями Генеральний штаб Збройних Сил України показав лінію довготривалої мережі фортифікацій, які зараз активно формуються на другому рубежі оборони, зокрема в операційній зоні ОСУВ «Таврія» на Авдіївському напрямку.

«Це насамперед десятки нових взводних опорних пунктів із сотнями метрів зиґзаґоподібних траншей — із вогневими окопами, перекритими щілинами, подекуди із бронекапсулами, що дають змогу ефективно

Також зазначається, що спорудження нових фортифікацій триває з грудня 2023 року, що є прямою відповіддю на закиди, мовляв, у цьому напрямі нічого не робилося.

Генштаб інформує про зміну нормативів щодо укріпрубежів: мовляв, траншеї стали глибші та ширші — замість 1,5 метра висоти та 0,8 метра ширини тепер створюються завглибшки 2 метри, плюс висота бруствера, завширшки 1 метр. Таке рішення ухвалено, аби наші оборонці пересувалися не пригинаючись, а також для можливості транспортування поранених. До того ж траншеї перекривають з метою захисту від дронів.

Уже стандартизованим рішенням стало використання так званих капсул — готових укриттів, які закопуються у землю й призначені для проживання особового складу на взводному опорному пункті.

Оглядачі Defense Express нагадують: на другій лінії оборони використовується деревина, а вже на третій — бетон, оскільки спорудженням бетонних споруд займаються підрядні компанії з цивільною технікою, а на озброєнні інженерних підрозділів такої просто немає.

Окрім того, активно будуються не лише траншеї та вогневі точки, а й протитанкові загорожі — рови, ескарпи, надовби — з урахуванням особливостей рельєфу місцевості, наявності панівних висот, водних перешкод, доріг тощо.

Фото ілюстративне з відкритих джерел.