Не став винятком і цей ювілейний рік. У межах програми «Розкуйтеся, братайтеся...» виконуватимуться твори відомих композиторів — Лисенка, Вериківського, Грицишина, Тищенка, Кушплера — на слова поета.  Ця музична подія відображає різні етапи життя та творчості Шевченка, а вірші читатиме Герой України легендарний Анатолій Паламаренко.

Сьогодні у затишному Музичному салоні філармонії відбудеться музична лекція «(Не) Кобзар» українського письменника та журналіста Олега Криштопи, ітиметься про дитинство Тараса, як він формувався і чому став таким, яким врешті став. Що він любив їсти, у що одягатися, які мав вподобання та звички. Яких пісень любив співати та якими були його театральні захоплення. Які мав взаємини з жінками і друзями тощо.

Утім, це не єдині події в ювілейній музичній афіші. Ще 7 березня соліст філармонії, композитор, бас Роман Смоляр показав авторську програму «Shevchenko 13» — це 13 віршів Кобзаря, осмислених і з’єднаних музичною драматургією у цілісний вокальний цикл.

8 березня відбувся концерт-дискусія із серії Музичний салон 2.0 — «А я без вірші не улежую...» (тут представлено Володимира Войта і харківську бандуру).

Завершаться Шевченківські дні 10 березня на сцені Колонної зали ім. Лисенка, де відбудеться вже третій концерт із циклу музично-поетичних вечорів «Музика Слова» — Шевченко Про Rоск. Звучатиме поезія та музика на слова Кобзаря, що її виконуватимуть у творчій синергії поет Іван Малкович, симфонічний оркестр та хор Liatoshynskyi Capella, а особливого звучання додасть виступ рок-гурту «Кому вниз». І це ще один доказ, що Шевченко був і залишається завжди популярним і новаторським. Як стверджує Іван Малкович, справжні Шевченкові смисли звучать як важкий глибокий рок, а не попса.

Фото з відкритих джерел.