Це відбувалося в читальному залі Вінницької міської бібліотеки імені Івана Бевза за участю студентів тутешнього педуніверситету імені Коцюбинського та учнів міських ліцеїв №№ 1 і 2. Вони декламували «Заповіт» Шевченка різними мовами: рідною українською, англійською, німецькою, іспанською, французькою, корейською, японською... Після виступу читців студенти виконали пісню «Думи мої...». У програмі заходу була також вікторина «Відомий та невідомий Шевченко». Присутні з цікавістю реагували на віртуальну подорож до краю, де народився і виріс майбутній Пророк нашого народу.

«Це була надзвичайна подія, — зазначила учасниця літературної години Ольга Коломієць. — Приємно знати, що сила творчого спадку Шевченка відчувається у багатьох куточках світу. Його слова об’єднують людей. Саме тому для нас він є і залишиться величним Пророком».

Директорка закладу культури «Вінницька міська централізована бібліотечна система» Олена Заквацька звернула увагу присутніх на те, який великий вплив і яке велике значення має боротьба і творчість Шевченка на нинішнє молоде покоління. Скільки часу минуло, а Геній є для нас сучасником. Його портрет можна побачити на одностроях оборонців країни на фронті, його рядки цитують в окопах...

«Шевченко наш національний Герой, — каже Олена Заквацька. — Переклад його творів багатьма мовами дає можливість донести українське слово до світової спільноти, більше відкрити для світу Україну, її багату культурну спадщину, любов українців до своєї країни».

Читців, які найкраще виконали «Заповіт» іноземною мовою, відзначили грамотами і подяками Вінницької міської централізованої бібліотечної системи.

Колаж із сайту vitatv.com.ua