За інформацією речника Військово-морських сил ЗСУ Дмитра Плетенчука, наразі російські окупанти намагаються відремонтувати в Криму щонайменше 15 пошкоджених суден, а решту перебазують подалі від півострова.

Це підтвердила й речниця ОК «Південь» Наталія Гуменюк, зазначивши: «Партизанські рухи повідомляють, що триває перевезення майна, навіть суходолом вони (росіяни) намагаються потроху вивозити та переміщувати майно з баз, які в них були на Кримському півострові».

За її словами, вже три тижні ворог не виводить свої ракетоносії на чергування в акваторію Чорного моря попри більш-менш сприятливі погодні умови. Мовляв, сам російський чорноморський флот нині «штормить»: там є кадрові перестановки. Йдеться про зняття з посади командувача вмс рф миколи євменова. Вочевидь, через рекордні втрати, до того ж і від морських дронів поряд з кримським мостом.

Зі свого боку начальник Головного управління розвідки МО України Кирило Буданов заявив, що місії бойових підрозділів у Чорному морі свідчать про підготовку серйозної операції на тимчасово окупованому півострові. Про це він розповів у документальному фільмі «Війна за море: від Дніпра до Криму», прем’єра якого відбулася в неділю в ефірі телемарафону.

«Це все — підготовчі заходи до серйозної операції в Криму. Це перевірка правильності наших тверджень про шляхи підходу і відходу звідти. Крім того, це гарне послання для населення, яке живе в окупації вже десять років», — наголосив Буданов.

Воїни ГУР, які брали участь у плануванні та реалізації бойових місій, пов’язаних одним стратегічним задумом, також розповіли деталі війни за море у 2022—2023 роках. Так, улітку минулого року бійці спецпідрозділу «Шаман» переправились на лівий берег Дніпра в Херсонській області. А вояки зі спецпідрозділу «Тимура» повернули під контроль держави нафтогазовидобувну платформу «Україна», а згодом узяли участь у кримській операції «Пробудження сили».

Крім того, зазначається, що знищення кораблів ворожого флоту — це зона відповідальності спецпідрозділу Group 13. Його командир з позивним «Тринадцятий» наголосив: «Ми розуміємо як треба маневрувати, під яким кутом заходити, з якого боку. Ми оцінюємо дуже багато факторів перед тим, як атакувати. І після цього вже починається пошук цілі. Після виявлення, коли борти виходять на вигідну позицію, здійснюється одночасна атака всіма бортами».

Нагадаємо, уночі 5 березня українські військові за допомогою морських дронів знищили патрульний корабель військово-морського флоту рф «сергій котов» у тимчасово окупованому Криму.

А 10 березня у відкритому доступі з’явився супутниковий знімок «бавовни» на російському авіазаводі в таганрозі, який доводить можливість ураження ще одного ворожого А-50. Якщо ці дані підтвердяться, то це означатиме ще більшу втрату рашистами змоги вести моніторинг повітряного простору та керувати виконанням авіаційних ударів із використанням своїх літаків радіолокаційного дозору А-50. Військові оглядачі угледіли поряд із ураженим ангаром великий літак — схожий на Ту-95. Припускають, що скоріш за все це міг бути саме протичовновий літак типу Ту-142, на ремонті яких, за деякими даними, також спеціалізується згаданий вище «АНТК им. Бериева» в таганрозі...