Майже по всій лінії фронту тривають позиційні бої.

Очевидно, у передбаченні подій весняно-літньої кампанії 2024 року військове командування окупаційних військ розв’язує цілий комплекс стратегічних завдань. Одним з таких, причому — найважливіших, є формування так званих стратегічних резервів.

У межах цього завдання на тимчасово окупованих українських територіях та території самої рф триває формування та розгортання низки нових частин, з’єднань та об’єднань її збройних сил. Про це пише координатор групи «Інформаційний спротив» Костянтин Машовець. Військовий експерт вважає, що доречно уважніше придивитись до цього процесу, аби мати уявлення — з чим і ким доведеться зіткнутися ЗСУ в подальшому.

Аналізуючи ситуацію, Машовець звертає увагу на кілька чинників. Так, на його думку, на розгортання російських стратегічних резервів у вирішальний спосіб впливатиме ймовірність проведення чергового етапу мобілізації в ерефії. Мовляв, основні події в цьому контексті розгорнуться після «електорального акту» (виборів президента рф, які заплановано на 17 березня).

«Наскільки мені відомо, основний обсяг організаційно-штатних заходів щодо розгортання основної кількості нових військових формувань російським командуванням планується закінчити в період «кінець весни — початок літа».

Додавши до цього моменту приблизно 1,5—2 місяці, необхідних на процес оперативного розгортання основних угрупувань військ (УВ) або ударних угрупувань на визначених напрямках, можна сказати, що противник збирається використати основний обсяг своїх стратегічних резервів не пізніше середини — кінця літа нинішнього року», — акцентує увагу на ще одному чиннику оглядач. І додає: формування дивізії, армії чи армійського корпусу противника не означає, що «все пропало»... Адже показники спроможностей російського війська в питаннях мобілізаційного розгортання цілком граничні та здатні до вичерпання. Причому — за багатьма параметрами. Мовляв, зібрати «живу силу», скажімо, у дивізію для її боєздатності недостатньо. Потрібно укомплектувати військове угрупування штатним озброєнням і військовою технікою (ОВТ) для виконання бойових завдань.

Основну масу ОВТ російське командування має намір забезпечити за рахунок державного оборонного замовлення (ДОЗ). А тут є проблеми. За словами координатора групи «ІС», у гш зс рф уже були змушені суттєво переглянути терміни формування низки частин та з’єднань через невідповідність його амбіцій і реальних можливостей щодо нарощування чисельності та обсягів російського війська, а головне — впк рф забезпечити «технічно» запит на оснащення ОВТ.

«Але якщо ви за найбільшого свого напруження більш як 350—400 танків на рік не виробляєте, а при цьому зі сторони їх вам також узяти ніде, то в такому разі в реальності «штампувати» дивізії (навіть мотострілецькі) ви не можете собі дозволити. Принаймні одночасно...» — робить висновок Костянтин Машовець.