Найбільше ворог атакував на Авдіївському та Новопавлівському напрямках. За словами Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, загалом ситуація на східному фронті залишається складною.

У звіті Інституту вивчення війни йдеться про те, що дефіцит боєприпасів та іншого військового обладнання через затримки допомоги від іноземних партнерів може зробити нинішню лінію зіткнення більш крихкою. Зазначається, що в пріоритеті для України сектори, яким «найбільше загрожує інтенсивна російська наступальна операція», і це може створити вразливі місця в інших точках, якими рф зможе скористатися для раптового та несподіваного просування. Експерти ISW не виключають, що це дасть змогу російському військовому командуванню на власний розсуд збільшувати або зменшувати інтенсивність операцій на будь-якій ділянці фронту.

Останнім часом чимало спостерігачів кажуть про зупинення наступу противника і стабілізацію лінії бойового зіткнення. У свою чергу координатор групи ІС Костянтин Машовець вважає такі заяви передчасними з огляду на екстрені заходи росіян та їх активність на фронті.

Аналізуючи поточну ситуацію, військовий оглядач припускає, що, очевидно, командування противника намагається на визначених напрямках продовжувати наступ, не знижуючи темпи та інтенсивність атакуючих/штурмових дій своїх передових підрозділів. І для цього на певних ділянках фронту противник уже задіяв більшу частину своїх тактичних резервів та «розпакував» оперативні. Проте на окремих тактичних ділянках та напрямках окупаційні війська продовжують просуватися. Тому, на думку Машовця, казати про стабілізацію фронту ще зарано.

— Але загальна тенденція досить чітка: темпи падають, а для їх підтримання противник уже залучає додаткові сили й засоби, які явно для цього були не призначені. Їх головне завдання, судячи з усього, полягало у «розвитку наступу» після обвалу системи оборони ЗСУ в «глибині», — пише координатор групи ІС.

На його думку, росіяни ще можуть нарощувати зусилля і роблять це. Втім, такі дії дають не той результат, на який вони сподівались, — оборона ЗСУ чомусь «катастрофічно не валиться», причому на жодному з операційних напрямків. Тож проривів на десятки кілометрів углиб противнику досягнути не вдалося.

За словами експерта, ворог формує та розгортає так звані стратегічні резерви. Перші з них російське командування планує довести до стану бойової та оперативної готовності десь наприкінці весни — на початку літа. Принаймні так зазначається у їхніх планах.

«Тому головний сенс кампанії 2024 року визначатиметься відповідями на кілька ключових запитань: хто встигне першим — ЗСУ обладнати відповідну систему оборони та підготуватися до стратегічної оборонної операції чи противник — сформувати та розгорнути свої стратегічні резерви та застосувати їх? Та чи будуть здатні, в свою чергу, Сили оборони України в поточному році до ведення наступальних дій, бодай на оперативному рівні (а це передбачає, до речі, процес формування нами власних стратегічних резервів...)?», — резюмує Костянтин Машовець.

Фото: Генеральний штаб ЗСУ.