Найактивніше противник діяв на Новопавлівському напрямку (Донецька область), де за підтримки авіації 36 разів намагався прорвати оборону наших військ.

російські терористи атакували Україну, застосувавши 22 ударні безпілотники, 17 з яких знищили сили ППО. Загалом ворог за добу, за даними Генштабу ЗСУ (на 18.03), завдав 14 ракетних та 75 авіаційних ударів, здійснив 95 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Унаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

За словами речниці ОК «Південь» Наталії Гуменюк, росіяни зробили паузу в застосуванні стратегічної авіації. «Пауза в її використанні пов’язана з тим, що в повітрі немає літака типу А-50, немає навідника, розвідувального центру... Проте вони не відмовились від проведення ракетних масованих ударів, тому що це основна перевага, яку вони мають», — сказала Гуменюк. Вона нагадала, що вже чотири тижні ракетоносії рф не виходили на чергування в море, що цілком імовірно збіглося із завершенням так званого виборчого етапу путіна на росії.

Наразі українські військові стежать за ситуацією й тримають її на особливому контролі, а громадянам радять не нехтувати сигналами повітряної тривоги.

Тим часом окупанти планують розбудувати мережу центрів військово-патріотичного виховання молоді на ТОТ Херсонської та Запорізької областей. Про це інформує Центр національного спротиву. А також після так званих президентських виборів мобілізувати 300 тисяч жителів тимчасово окупованих територій... 

В експертних колах вважають, що путін оголосить широкомасштабну мобілізацію в рф. Щоправда, існує думка, що діятиме схема грошової стимуляції люмпенізованих російських прошарків, яка дасть змогу назбирати 30—45 тисяч особового складу противника на місяць. І цього начебто достатньо, аби підтримувати інтенсивність бойових дій, яка триває нині.

«Ми намагаємося спрогнозувати, чи буде широкомасштабна мобілізація на росії і як вона вплине на лінію фронту. Це питання поки що залишається без відповіді, бо якщо ми поглянемо на лінію зіткнення і на дії російської армії, наступ якої триває з жовтня минулого року по семи напрямках, то єдиний результат противника — захоплення Авдіївки та спроба розвинути наступ на захід від цього міста. Наша лінія оборони на захід від Авдіївки тримається, причому на досить незручних рубежах. Але для ворога — це не той результат, на який розраховувала російська сторона. Фактично по всіх семи напрямках, де окупанти накопичували сили та намагалися прорвати нашу оборону, особливих успіхів у загарбників не було», — прокоментував ситуацію військовий експерт Сергій Згурець.

Якщо б ворог оголосив мобілізацію, то формування нових сил та засобів щонайменше потребуватиме три-чотири місяці, тобто на початок осені можуть бути сформовані більш-менш боєздатні сили противника. У будь-якому разі нині цікавий момент оцінки та стратегії. Українська сторона у взаємодії з партнерами всі ризики прораховує. Згадаймо слова міністра оборони Великої Британії, який сказав, що треба сісти в оборону по певних ділянках і приділити більше уваги знищенню об’єктів у Чорному морі, у Криму. Я б цілком підтримав таку стратегію, якби Британія більше нас забезпечила крилатими ракетами. А щодо закликів переходу в оборону, то це вже оцінка, компетенція Генштабу ЗСУ та головкома», — прокоментував військовий експерт Сергій Згурець.

Він вважає, що в будь-якому разі Україні варто покладатися на збільшення можливостей свого оборонно-промислового комплексу, робити ставку на покращення лінії оборони, фортифікацій, збільшення кількості засобів ураження, тих самих дронів.