Ворог завдав сім ракетних та 70 авіаційних ударів, здійснив 110 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Окупанти продовжують наступальні дії на Авдіївському напрямку. Тривають бої на рубежі Бердичі — Орлівка — Тоненьке — Первомайське — Невельське. На Новопавлівському напрямку ситуація ще динамічніша.

Противник майже в повному складі увів у бій 20-ту мотострілецьку дивізію 8-ї армії, більшу частину 150-ї мотострілецької дивізії та 155-ї бригади морської піхоти тихоокеанського флоту рф. Усі ці дії командування російської окупаційної армії зумовлені намаганням підтримати темпи свого наступу. Проте жодних підстав говорити про накопичення росією резервів немає, вважає військовий експерт Центру оборонних стратегій Віктор Кевлюк. 

За його словами, сьогодні противник продовжує підтримувати комплектування підрозділів на рівні, який дає змогу далі вести наступальні дії й виконувати бойові завдання. Утім, наразі стратегічні резерви в окупантів відсутні. Для того щоб їх сформувати й розгорнути, потрібно провести мобілізацію. А щодо оперативних резервів, то росіяни витратили більшу їхню частину. Тому мають украй обмежені можливості для посилення свого наступу.

Війна триває не тільки на лінії зіткнення, а й у кіберпросторі. Українська група кіберактивістів «BO Team» за останній тиждень провела низку хакерських атак на ворожі інформаційні ресурси. Їхніми об’єктами стало технологічне обладнання не тільки державних чи комунальних, а й приватних структур, які платять податки до бюджету ерефії, за рахунок чого кремлівський режим фінансує повномасштабну агресію в Україні.

Отже, протягом майже тижня кібержахів було атаковано ресурси ПАТ «ростелеком», виведено з ладу комунікаційне обладнання забайкальського та красноярського краю рф, отримано доступ до системи електронного документообігу «правительства белгородской области», здійснено фейкові розсилки 12 тисячам місцевих чиновників, знищено інфраструктуру ЗАТ «томмолоко», серверну інфраструктуру разом з резервними копіями хостинг-провайдера «1Gb.ru» та десятків тисяч веб-сайтів, які він обслуговував, виведено з ладу понад 40 мережевих пристроїв Mikrotik в «Центре управления городским автоэлектротранспортом» у новосибірську тощо.

Враховуючи багатовекторність атак, широку географію і велику кількість уражених об’єктів, досить важко точно обрахувати шкоду для низки критично важливих систем. Але, на думку фахівців, вона може вимірюватися сотнями тисяч доларів непоправних втрат. За попередніми оцінками, навіть часткове відновлення (а воно можливе далеко не всюди) обчислюватиметься тижнями.

Тим часом по російських тилах б’ють не тільки українські спецпризначенці. Так, на голови мешканців бєлгорода продовжують падати ракети російської ППО. Як пише військово-політичний оглядач Олександр Коваленко, за останні дні бєлгородці надали безліч фото та відео з уламками не українських ракет, а елементів ЗУР для С-300, ЗРК «Тор-М2», ЗРПК «Панцирь-С1».

«Зрозуміло, середньостатистичний житель бєлгорода не відрізнить 122-мм реактивний снаряд від 5В55 ЗРК С-300, але найсмішніше, що так звані російські «військкори», які, за ідеєю, повинні хоч трохи розбиратися в типах засобів ураження, видають російські ЗУР як «докази» злочинів «укронацистів»!» — зауважує аналітик.