Але марно. Їхні темпи просування суттєво сповільнились, а більшість «м’ясних штурмовиків» українські воїни фізично ліквідовують.

Протягом тижня ЗСУ зуміли стримати ворога на більшості напрямків. Проте для продовження наступу на всіх ділянках фронту росіяни залучають уже свої нові стратегічні резерви, особливо біля Куп’янська, Часового Яру та Роботиного. Найбільш кровопролитні бої тривали в центральних частинах сіл Іванівське та Новомихайлівка, які мають тактичне значення для утримання оборони Часового Яру й Вугледара. Між Роботиним і Вербовим кілька днів поспіль тривають важкі зустрічні бої. Оглядачі припускають, що найближчим часом ця ділянка фронту буде однією з найгарячіших.

Паралельно напередодні й під час так званих виборів на росії на бєлгородщині активізувалися місцеві добровольці. Під щоденними ударами наших дронів та обстрілами своєї ж ППО опинився бєлгород. У росіян на цій території розташовано 35-тисячний контингент, головною метою якого є прикриття кордону, охорона логістичних шляхів і підготовка резервів. Наразі, після тижня боїв, зс рф так і не спромоглися взяти під контроль власний кордон і ліквідувати низку сірих зон, які створили російські повстанці. За прогнозами військових експертів, таких сірих зон на кордоні ставатиме ще більше, а з часом вони можуть перетворитися на певний гібридний плацдарм.

У той самий період СБУ й ГУР атакували шість нафтопереробних комбінатів на території рф. Особливо вдалими були влучання по рязанському та кстовському (нижньогородському) НПК, які сумарно переробляють 10% російської нафти. У 1000-кілометровій зоні досяжності наших БПЛА — майже 70% нафтопереробних потужностей ерефії. А це непогана можливість для асиметричного удару по економічних спроможностях ворога.

Уночі 20 березня безпілотники атакували російське місто енгельс, де розміщено військовий аеродром. До цієї спецоперації причетна українська розвідка. Офіційне підтвердження й інформацію про наслідки очікуємо згодом.

Зазвичай, коли противник не може досягнути певних результатів у бойових діях, він активізується на інформаційному фронті гібридної війни. Наразі спостерігається чимало фейкових вкидів роспропаганди в масмедіа та соцмережах щодо процесів мобілізації в Україні, а також можливості наступу «асвабадітєлєй» на Київ.

Коментуючи ці ІПСО противника, директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець каже: «Інформаційні вкиди щодо захоплення Києва існують уже тривалий час. Нині російська армія не має потужностей для того, аби розгортати наступальні дії, зокрема з білорусі. Тому що цей напрямок уважно відстежується українською розвідкою, там є достатньо гарні фортифікації. Напрямки наступу з білорусі, які були на початку вторгнення, сьогодні вже добре відомі, вони укріплені. Навряд чи ворог спробує знову використовувати цей напрямок, який зараз буде для нього достатньо складним».

За словами військового експерта, найімовірніше противник діятиме на тих напрямках, які для нього є найбільш пріоритетні: це спробувати вийти на кордони Донеччини й Луганщини. Щодо подальших дій росіян, то, на думку Згурця, вони залежатимуть від формату мобілізації в самій росії.

Водночас рф застосовує свою тактику «випаленої землі» на Сумщині, мирні населені пункти якої щоденно перебувають під шквальним вогнем артилерії противника та під зливою КАБів. Дехто з оглядачів вважає, що в такий спосіб ворог тренує «в умовах, наближених до бойових», свій мобілізований напередодні ресурс.

Фото: колаж ТСН.