За словами парламентарія, із початку повномасштабного вторгнення в обласному центрі прощаються із загиблими виключно на цвинтарі. Така процедура не дає змоги всім охочим віддати останню шану і попрощатися із людьми, які віддали своє життя у боротьбі за рідний край. Адже захисників ховають здебільшого на Далекосхідному цвинтарі, куди не всі можуть дістатися. «Більше того, у разі оголошення повітряної тривоги на Далекосхідному кладовищі немає укриття, в той час, як у центрі міста їх достатня кількість», — йдеться у тексті депутатського звернення.

Така ситуація викликає обурення в суспільстві. Ще в травні 2023 року було зареєстровано петицію до органів місцевого самоврядування із проханням дати родинам загиблих військовослужбовців можливість організовувати церемонію прощання на одній із площ у місті Кропивницький. Йдеться про Театральну площу, площу Героїв Майдану або площу перед Міською радою. Керуючись інформацією з відкритих джерел, народний депутат повідомляє, що таку петицію розглянули на початку липня минулого року на спільному засіданні постійних комісій Кропивницької міської ради з питань охорони здоров’я, освіти, соціальної політики, культури та спорту, з питань житлово-комунального господарства та транспорту. Тоді її визнали такою, що порушує суспільно значущі питання і взяли на контроль для того, щоби врахувати доопрацьовані пропозиції. Утім, питання й досі не вирішене, наголошує парламентарій.

Зокрема, він посилається на повідомлення місцевих медіа та дописи волонтерів і небайдужих громадян. «Родичі, рідні й близькі та просто городяни повинні мати можливість віддати останню шану не на околицях міста, де знаходяться кладовища», — каже він. Народний депутат, обраний від Кропивницького, вже вдруге звертається до міської ради з питання організації церемонії прощання із загиблими Героями. «У цьому зверненні попросив міських обранців розглянути його на черговому календарному засіданні сесії ради», — розповідає він на своїй сторінці у Фейсбуці.

Цьому депутатському зверненню передував похорон загиблого на фронті Дмитра Сінченка. Влада Кропивницького вкотре не дозволила попрощатися з Героєм на площі, в центрі міста, і це обурило громадськість. «Такого сорому за своє місто я давно не відчувала, — зазначила із цього приводу волонтерка Надія Паливода. — Пробач нас, Діма».

У своєму зверненні народний депутат Олександр Дануца наголошує на тому, що процедуру прощання в Кропивницькому варто узгодити з положеннями вимог, викладених у Додатку 18 до Статуту гарнізонної та вартової служб, який визначає порядок проведення військового поховального ритуалу.

Отже, рішення за місцевою владою.