Головною ціллю повітряного удару росії був Київ. Тривога в столиці тривала майже три години. Після складних маневрів у суміжних областях ракети заходили на місто одночасно з різних напрямків. Сили й засоби ППО над Києвом і в передмісті уразили 29 крилатих і дві балістичні ракети, повідомили у ПС ЗСУ.

Унаслідок ракетної атаки в столиці травмовано 13 містян, четверо з них госпіталізовані.

За інформацією КМВА, пошкоджено шість закладів освіти, декілька багатоповерхівок, в яких вибуховою хвилею вибито вікна, також відбулося загоряння трансформаторної підстанції, автівок та одного приватного будинку.

Коментуючи масовану ракетну атаку на Україну, начальниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України полковник Наталія Гуменюк сказала: «Ми передбачали і попереджали про цю атаку. Центром зосередження зусиль ворога була столиця України, але загрози були й для інших регіонів. Ракети маневрували складно, всі це відстежували і могли переконатися, що ворог вишукував дієву тактику, щоб завдати максимальної шкоди».

За її словами, противник намагається збирати інформацію найбільш потужно, компенсуючи відсутність у повітрі А-50. Спостерігається регулярна активність ворожих безпілотників-розвідників в акваторії Чорного моря. Напередодні БПЛА росіян намагався залетіти на Одещину. Мовляв, це свідчило про підготовку до масованого ракетного обстрілу, який ворог здійснив уночі 21 березня. Таку тактику рф застосовуватиме й надалі, зазначила Гуменюк.

Повітряна атака в ніч на четвер є передумовою нового етапу масованих ударів по території України. Таку думку висловив у телеефірі колишній голова Служби зовнішньої розвідки України (2005—2010) Микола Маломуж. Він зазначає, що застосування такої кількості ракет — це лише тактичний рівень.

«росіяни бережуть запаси на стратегію і більш системні операції. Ми до цього готуємось на фронті. Також готуємо системи ППО, отримуємо нові запаси. За результатами двадцятого засідання у форматі «Рамштайн» Україна отримає ракети, нові системи радіоелектроніки, які будуть пересікати і не допускати ракети чи безпілотники рф на територію України», — додав він.

Президент Володимир Зеленський після ракетної атаки росіян по Києву заявив, що Україні потрібні провідні світові системи протиповітряної оборони.

Як підкреслив глава держави, росія щодня й щоночі чинить такий терор. І світова єдність здатна його зупиняти, коли допомагає нам системами ППО. За його словами, «зараз цей захист потрібен тут, в Україні. Від Києва до Харкова, від Сум до Херсона, від Одеси до Донеччини. Це цілком можливо, якщо в партнерів буде достатньо політичної волі».


На знімках: наслідки ракетної атаки росіян у Шевченківському районі столиці.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.