Ця атака стала найбільшою цьогоріч, а за кількістю засобів — другою за увесь час від початку повномасштабного вторгнення рф.

Міністр енергетики України Герман Галущенко заявив — то був наймасовіший удар по енергосистемі нашої країни за останній час. При цьому державна компанія «Укргідроенерго» підтвердила факт атаки по ДніпроГЕСу, зазначивши, що на станції триває пожежа, але загрози прориву греблі немає. Сама дамба ДніпроГЕСу перекрита.

У деяких регіонах України є перебої з електропостачанням та водою, у Харкові також зупинено роботу метрополітену. «Укрзалізниця» інформує про знеструмлення деяких ділянок магістралей, усю інфраструктуру залізничного вузла в Харкові переведено на генератори, пасажирські поїзди йдуть під теплотягою.

Вибухи лунали в Харкові, Одесі, Запоріжжі, Дніпрі, Львівській і Хмельницькій областях та інших регіонах.

Загалом терористи задіяли 151 засіб повітряного ураження: 63 ударні БПЛА типу Shahed-136/131, 12 балістичних ракет «Іскандер-М», 40 крилатих ракет Х-101/Х-555, п’ять крилатих ракет Х-22, сім аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал», дві керовані авіаційні ракети Х-59 та 22 зенітні керовані ракети С-300/С-400. Українська ППО знищила 92 повітряні цілі противника, повідомили ПС ЗСУ.

«Цілі російських терористів світ бачить максимально чітко: електростанції та лінії постачання енергії, гребля ГЕС, звичайні житлові будинки, навіть тролейбус. росія воює проти звичайного життя людей», — наголосив Президент України Володимир Зеленський.

За словами очільника держави, «у російських ракет немає затримок, як у пакетів допомоги нашій державі. У «шахедів» немає нерішучості, як у деяких політиків. Важливо розуміти ціну затримок і відкладених рішень. Системи «Петріот» повинні захищати Харків і Запоріжжя, потрібна ППО, щоб захистити людей, інфраструктуру, будинки та греблі».

Схожу атаку, яка відбувається день у день, навряд чи можна пригадати, але вона була досить очікуваною. Про це заявила в телеефірі керівник об’єднаного пресцентру ОК «Південь» Наталія Гуменюк. «Те, про що ми попереджали, що після завершення так званих виборів у росії буде певне загострення, зокрема з повітря, то воно так і відбулося», — сказала вона. Та зазначила: зосередження ударів ворога було на об’єктах важливої інфраструктури, зокрема енергетичної. Гуменюк зауважила, що громадян у деяких регіонах попередили про обмеження у використанні електроенергії та необхідність зробити запаси води.

Речниця ОК «Південь» Наталія Гуменюк зазначила, що напередодні ввечері ворог вивів морські ракетоносії на бойове чергування, зокрема підводні. За її словами, це може свідчити й про підготовку майбутніх атак ворога. При цьому їхня тактика змінюється. Мовляв, «ми шукаємо максимально ефективні засоби протидії, вони шукають максимально ефективні засоби тиску, терору і нападу».