Цього дня Верховна Рада ухвалила Закон «Про Службу безпеки України».

Від початку російсько-української війни, особливо за два роки широкомасштабного вторгнення рф на нашу територію, СБУ пройшла суттєву трансформацію як державна інституція й нині має достатньо високий рівень довіри громадянського суспільства. Недарма в народі її стали називати «Службою Божою України».

Окрім участі в бойових діях, контррозвідники нищать ворога в повітрі, на морі, на тимчасово окупованих територіях і на теренах ерефії, а також викорчовують агентурну мережу кремля, особливу увагу приділяють «агентам у рясах» рпц. А ще СБУ продукує ноу-хау й використовує їх у спецопераціях проти російських окупантів. Такого досвіду не має жодна країна.

«Нами було створено декілька цікавих нових розробок, а саме два надводні дрони. Один з них — Sea Baby — це наш флагман. По суті, це багатоцільова платформа, і наразі ми її використовуємо не лише в режимі каміка-дзе, а й для дистанційного мінування, і для інших заходів, про які не буду забігати вперед і розкривати наші задуми ворогу. Ну, і морський надводний дрон типу «Мамай». Відповідні відпрацювання за допомогою Sea Baby — це 11 ворожих кораблів, частина з них фактично ушкоджені безповоротно, частина з них перебуває на ремонті в російських доках і не за один-два роки зможе повернутися до того, щоб вийти в море. Також за допомогою цих дронів ми успішно вразили кримський міст...

Окрім роботи в морі, ми ефективно працюємо в повітрі. Сьогодні в нас дуже багато відповідних трофеїв і, по суті, робота повітряними БПЛА розділена на кілька зон. Зокрема, це лінія фронту й 20 км вглиб території ворога, 20-40 км, від 40 до 120 км і 120 км плюс. Усі є свідками того, скільки військових об’єктів вражено, комплекси ППО, навіть їхній «аналоговнєтний» «Тріумф», навіть цю систему ППО ми успішно вразили», — розповів Голова СБУ Василь Малюк на нещодавньому форумі «Україна. Рік 2024: гарантії безпеки, розвиток Сил оборони, інтеграція до світових ринків».

За словами Малюка, протягом останніх двох місяців було вражено багато нафтопереробних потужностей рф. Так, по суті, на одну третину скорочено експорт їхніх нафтопродуктів. Він нагадав, що 55% військового бюджету країни-агресорки дає валютна виручка від експорту нафтопродуктів, «і це наші цілком законні цілі».

Окрім того, кіберфахівці Служби безпеки України щодня стикаються з низкою хакерських атак з боку ворога, а також активно проводять не лише кібер-оборонні, а й кібернаступальні операції. Як зазначив в ефірі телемарафону керівник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк, однією з таких операцій є блокування поставки комплектуючих до російської зброї, зокрема деталей для виробництва «шахедів» і мікросхем для крилатих ракет. А ще кіберфахівці б’ють по ворожих системах РЕБ і РЕР та автоматичних засобах спостереження, перехоплюють стратегічні БПЛА противника. І це унікальний та ексклюзивний досвід СБУ.

Проте найуспішнішими Ілля Вітюк вважає ті операції, які дають змогу дістати розвідувальні дані та заздалегідь дізнаватися про плани ворога й зупинити його, тим самим отримавши змогу врятувати життя людей.