Парламентська хроніка
 
Ранкове засідання 7 листопада
У сесійній залі зареєструвалося 375 народних депутатів. Відкривши засідання, Голова Верховної Ради Володимир Рибак одразу оголосив перерву та запросив керівників фракцій до свого кабінету для остаточного узгодження питань порядку денного. 
 За попередньою домовленістю, першими питаннями четвергового засідання мали стати чотири законопроекти, які стосуються лікування засуджених за кордоном: про внесення змін в статтю 84 Кримінального кодексу України щодо можливості лікування за кордоном осіб, засуджених до позбавлення волі (проект Анжеліки Лабунської, реєстр. №3461); про заборону вибіркового правосуддя та зняття перешкод до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом і його державами-членами (проект Арсенія Яценюка, реєстр. № 3479); про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо забезпечення права засуджених на лікування за кордоном (проект авторства Сергія Міщенка, реєстр. №2453а); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації законодавства про попереднє ув’язнення та забезпечення конституційних прав і свобод осіб, взятих під варту, осіб, засуджених до позбавлення волі, а також засуджених, які перебувають на лікуванні в закладах охорони здоров’я за межами установ виконання покарань (автор Володимир Купчак, реєстр. №3526).
Та оскільки напередодні профільний комітет рекомендував відправити ці законопроекти на доопрацювання, то й виникла необхідність порадитися, як діяти далі.
Після годинної перерви Голова Верховної Ради Володимир Рибак повідомив, що під час погоджувальної ради, по-перше, досягнуто домовленості про внесення до порядку денного для розгляду в четвер двох законопроектів про прокуратуру та, по-друге, що представники фракцій продовжать консультації щодо розгляду на вечірньому засіданні питання про лікування засуджених осіб та законопроекту про зміни до виборчого законодавства.
Під час обміну думками Арсеній Яценюк («Батьківшина») заявив, що нині відбувається історичний момент — підпише чи не підпише Україна Угоду про асоціацію з ЄС.
«Ми готові на будь-які компроміси, щоб Україна підписала угоду, а для цього необхідно звільнити Юлію Тимошенко», — сказав він та повідомив, що під час погоджувальної ради опозиція запропонувала пакет із трьох рішень: ухвалення в першому читанні внесеного Анжелікою Лабунською законопроекту про звільнення Юлії Тимошенко та ухвалення в першому читанні законопроектів про прокуратуру і про вибори.
При цьому А. Яценюк зазначив, що Президент Віктор Янукович матиме зустріч із місією Європарламенту, а згодом із місією ЄС зустрінеться й глава парламенту, тому опозиція очікує на політичне рішення глави держави. «Опозиція своє рішення щойно задекларувала. Ми готові підтримувати всі законопроекти. Тепер це повинна сказати Партія регіонів та Президент Янукович», — підкреслив він.
Віталій Кличко («УДАР»), подякувавши громадянам, які прийшли під стіни Верховної Ради, щоб підтримати європейський вибір України, також закликав народних депутатів підтримати всі євроінтеграційні закони.
«Ми сподіваємося, що всі закони, які стосуються євроінтеграції, будуть проголосовані. Якщо угоду буде зірвано — відповідальність за це лежатиме на Президентові України», — наголосив він.
Лідер «Свободи» Олег Тягнибок, звернувши увагу, що в парламенті відсутня фракція комуністів, які у цей час брали участь у мітингу, зауважив, що раніше 7 листопада було червоним днем календаря, але зараз, проголосувавши за євроінтеграційні закони, парламентарії можуть зробити його днем кольору неба і пшениці.
«Ми, українці, — європейська нація і наш шлях туди. Відповідно, взявши на себе відповідальність, маємо цього досягти», — заявив О. Тягнибок.
Представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко наголосив, що всі добре розуміють ступінь відповідальності за ухвалення трьох євроінтеграційних законопроектів.
«Ми всі розуміємо ступінь відповідальності, яка сьогодні є перед українським парламентом і всіма нами», — сказав він та зазначив, що лідери усіх фракцій досить відповідально поставились до виконання своїх обов’язків.
Стосовно законопроекту про лікування засуджених за кордоном, то, за словами Ю. Мірошниченка, нині є політична воля проводити консультації і шукати вихід. «Фракція Партії регіонів пропонує створити робочу групу, яка могла б це питання узгодити, і підписати законопроект усім разом, від усіх фракцій. Але поки що такого бажання і готовності немає з боку колег з опозиції, проте діалог триває. Ми сподіваємося, що до 16-ї години ці консультації будуть успішно завершені», — зазначив народний депутат.
Після цього парламентарії 383 голосами внесли до порядку денного два законопроекти про прокуратуру (реєстр. № 3541 і 3541-1). Відтак глава парламенту оголосив перерву до 16-ї години.
На початку засідання народні депутати вітали із днем народження Олега Тягнибока та Володимира Вечерка. При цьому злагоджений хор свободівців виконав «Многая літа».
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
ПОЗИЦІЯ
Арсеній Яценюк: 
«Ми пропонуємо негайно ухвалити ці три законопроекти, в найкоротші терміни доопрацювати їх і до 18 листопада прийняти ці три закони в другому читанні і в цілому».
ЦИТАТА
Представник Президента у Верховній Раді Юрій МІрошниченко:
«На сьогодні з євроінтеграційного пакета у нас залишилося три закони, які ми маємо розглянути в цій залі. По двох із них є розуміння і підтримка, виходячи з того, що ми чули від наших колег з опозиції, — вони готові голосувати за законопроект про прокуратуру в новій редакції і за законопроект про зміни до виборчого законодавства».
Володимир Макеєнко, Сергій Ківалов, Сергій Сас.