Під час засідання в межах контрольної функції Комітету була заслухана інформація Міністерства закордонних справ України щодо тимчасового призупинення вчинення консульських дій закордонними дипломатичними установами за заявами окремих категорій громадян України та розглянуте питання щодо необхідності закріплення у нормативно-правових актах України про надання згоди на обов’язковість міжнародних договорів особливостей їх застосування на тимчасово окупованій російською федерацією території України до повного відновлення контролю України за державним кордоном України та конституційного ладу у відповідних територіях України.

У контексті набуття чинності нових положень законодавства України щодо мобілізації та появи інформації у медіа щодо обмежень у доступі до консульських послуг окремих категорій громадян в Комітеті було ініційовано розгляд цього питання. У розгляді питання взяв участь Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який у своєму виступі окреслив проблемні питання надання консульських послуг під час дії воєнного стану, поінформував про подальші кроки із взаємодії Міністерства з Міністерством оборони України, впровадженні тимчасового консульського обліку та практичних кроків у зв’язку з реалізацією нових положень законодавства, а також наголосив, що українські консульські установи завжди надають сприяння громадянам України, які опиняються у виключних обставинах за кордоном.

У Комітеті продовжують приділяти велику увагу положенням проектів нормативно-правових актів України про надання згоди на обов’язковість міжнародних договорів та особливостей їх застосування на тимчасово окупованій російською федерацією території України в умовах відсутності реалізації ефективного контролю на цій території. Комітет прийняв рішення звернутися до Уряду України та рекомендувати центральним органам виконавчої влади покращити якість підготовки законопроектів про надання згоди на обов’язковість міжнародних договорів у частині підготовки та включення до таких законопроектів заяв та застережень або повідомлень до застосування таких міжнародних договорів із врахуванням реалій сьогодення.

Також Комітет розглянув під час засідання проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Радою Міністрів Республіки Албанія про здійснення оплачуваної діяльності членами сімей співробітників дипломатичних представництв та консульських установ (реєстр. № 0257), внесений Урядом України, та рекомендує Верховній Раді України його схвалити. Прийняття Закону сприятиме подальшій реалізації права на працю, підтримці рівня кваліфікації та отриманню можливості для подальшого професійного розвитку членів сімей співробітників дипломатичних представництв та консульських установ України в Республіці Албанія на постійній та взаємній основі.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.