Військово-історична хода, почесна варта біля могили Невідомого солдата, Вічний вогонь на Дніпрових схилах та гори квітів біля всіх пам’ятників, встановлених героям Другої світової війни, — так учора столиця відзначала 70-річчя визволення від фашистських загарбників.

Стільки заходів на честь свята, напевне, не проводили ще жодного року. Головна вулиця на один день фактично повернулася у 1943-й. На Хрещатику почався марш-парад, у якому взяли участь три роти курсантів Національної академії внутрішніх справ у формі піхотинців часів Великої Вітчизняної, по одній роті у формі льотчиків, моряків та козацького підрозділу, дві роти курсантів-жінок у формі медичних сестер та стільки ж — у формі авіаторів. Показали глядачам і військову техніку 40-х років минулого століття. Музичний супровід цьому дійству забезпечили спеціально запрошені військові оркестри. О 12:05 у Києві було оголошено загальноміську хвилину мовчання. У цей час місто згадувало 417 тисяч червоноармійців, які віддали своє життя за те, щоб визволити столицю.

Водночас у Парку Слави та Національному музеї історії Великої Вітчизняної війни відбувалися мітинги, на які зібралося багато учнівської молоді — 6 листопада у багатьох школах уроки замінили екскурсіями. Треба сказати, що діти своєрідно реагують на такі події. Зокрема, учора, вийшовши зі станції метро «Хрещатик», автор цих рядків за спиною почула: «Йошкін кот!» Так дівчата-підлітки відреагували на раритетну військову техніку. Проте загалом, завдяки такому добровільно-примусовому походу, школярі бодай більше дізналися про історію свого міста.

А ветеранів, які зовсім по-іншому реагували на знайому їм форму і техніку, запросили на святковий концерт, який відбувся у Національному палаці мистецтв «Україна».

Не припинялися, тим часом, і молодіжні акції. Біля Національного музею історії Великої Вітчизняної війни організовано флешмоб пам’яті «Дякуємо за Київ», у Парку Слави — меморіальну акцію «Вшануй пам’ять визволителів». Усі охочі отримали лампадки зі свічками та встановили їх біля могили Невідомого солдата. Завершилося свято концертом на майдані Незалежності та феєрверком.

P. S. Один з подарунків цього дня киянам запам’ятається надовго. Учора нарешті, після численних перенесень, було урочисто відкрито станцію метро «Теремки» Куренівсько-Червоноармійської лінії.

На столичному Хрещатику відбулися військово-історична хода та марш-парад військових оркестрів за участю почесної варти внутрішніх військ МВС України у супроводі оркестру ВВ МВС України.     

Церемонія запалення Вічного вогню біля столичного Національного музею історії Великої Вітчизняної війни з нагоди відзначення 70-ї річниці визволення Києва від фашистських загарбників.

Ветерани Віктор Цуцкірідзе, В’ячеслав Цесаренко перед передачею капсули з землею з Лютізького плацдарму та Книги пам’яті в Черкаси в рамках «Естафети воїнської слави».


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ, Андрія НЕСТЕРЕНКА, Сергія КОВАЛЬЧУКА.