На вшанування 120-річчя з дня народження глави Української греко-католицької церкви Йосипа Сліпого у Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника відбулася наукова конференція «Патріарх Йосип Сліпий і сучасність». Серед знаних духовних осіб та вчених тут виступали й ті, хто знав патріарха, — Блаженнійший кардинал Любомир Гузар та академік Леонід Рудницький.
Значення цієї постаті в історії української церкви і вітчизняної історії важко переоцінити й досі, переконаний ректор університету Ігор Цепенда. За його словами, саме завдяки діяльності кардинала «відбувся злам розуміння ролі церкви у суспільстві». Він, як ректор Богословської академії у Львові, вивчив цілу плеяду священиків у дуже складний період для УГКЦ. Але вони вистояли, бо, крім знань, отримали незламну силу духу, виховану саме Йосипом Сліпим.
Академік НАНУ Леонід Рудницький мав щастя знати патріарха та співпрацювати з ним. Згадуючи спільні бесіди та дискусії, вчений дійшов висновку, що наука у кардинала займала чільне місце. Понад те, «як людина він почувався найкраще саме серед професорів», — стверджує пан Рудницький.
А загалом нам, українцям, як мовилося на конференції, потрібно ще багато часу, щоб до кінця осмислити та втілити в життя всі настанови, які видатний духівник залишив нам у спадок. «Він почав ту візію, яку ми сьогодні повинні пізнавати та зміцнювати», — сказав Блаженнійший Любомир Гузар, звертаючись до присутніх на конференції молодих людей. Та закликав їх «не лінитися, працювати. Бо зробити у житті треба чимало, а часу на це не так і багато».
Івано-Франківська область.