Стартували роботи з прокладання трубопроводу, яким вода із Чорного моря закачуватиметься в Куяльницький лиман, що опинився на межі повного висихання. Як розповів «Голосу України» заступник голови Одеської обласної державної адміністрації Валерій Матковський, несподівана допомога в розв’язанні найгострішої екологічної проблеми регіону прийшла з... минулого.

— Знаючі люди підказали, що частина труб, прокладених ще в радянський час, в 60-ті роки минулого століття, збереглася, — говорить Валерій Матковський. — За допомогою спеціального робота ми провели дослідження і з’ясували, що більша частина трубопроводу — у відмінному стані. Особливо важливо, що збереглася та його ділянка, яка проходить під залізничним полотном. До кінця тижня плануємо закінчити укладання 120-метрового відрізка, що потребує заміни труб.

До листопада 2014 року будівництво трубопроводу, що з’єднує море та Куяльницький лиман, буде завершено. Також за цей час планується розчистити річку Великий Куяльник — головну водну артерію, що живить унікальну водойму. «У військових є спеціальна установка БАТ для риття окопів, вона дасть змогу досить швидко домогтися бажаного», — повідомив Валерій Матковський.

Операція з порятунку Куяльницького лиману, де є запаси еталонної лікувальної грязі, триватиме два роки. При цьому один погонний метр труби, виготовлений російською компанією, стане в 2500 гривень. Усього на інженерні споруди витратять близько 50 мільйонів.