Чиновники Дніпропетровської облдержадміністрації не перестають повідомляти про перемоги над заборгованістю у зарплатах і нелегальною працею, про півторавідсоткове безробіття та п’ятдесят тисяч робочих місць, які з’явилися цьогоріч, про середню зарплату, що перевищує мінімальну втричі. А податківці заявляють про наявність в області як мінімум ста тисяч робітників-нелегалів і натякають на дедалі зростаючий борг за Єдиним соціальним внеском, що ставить під питання вчасну виплату пенсій, лікарняних і багато чого іншого.

На підприємствах області фіксуються масові й системні порушення прав громадян — їхня кількість зростає з кожним роком. Про це свідчить кількість звернень до профспілкових органів. Статистика перевірок показала, що законодавство про працю роботодавці порушують у дев’яти з десяти випадків.

Порушень — на мільйон, санкцій — на копійку

Поширеною залишається практика надання працівникам відпусток без збереження зарплати на строк, що перевищує встановлений законодавством. Непоодинокі випадки невчасного розрахунку зі звільненими, незаконні виходи на неповний робочий день, на один робочий день на тиждень і навіть на місяць. Чимало порушень і під час звільнення за скороченням штатів.

«У першому півріччі нами здійснено майже дев’ятсот перевірок дотримання законодавства про працю на 632 підприємствах області, — розповіла завідувачка сектору правового захисту обласного об’єднання профспілок Ольга Свердлова. — Виявлено порушення прав понад трьох з половиною тисяч найманих робітників і внесено 641 подання про усунення порушень. З ініціативи профспілок до дисциплінарної, адміністративної та кримінальної відповідальності притягнуто 67 керівників. Майже шістнадцять тисяч працівників отримали правову допомогу від профспілок. Складено 170 процесуальних документів про відновлення порушених прав».

Про актуальність правового захисту інтересів працівників підприємств кажуть і в ГУ юстиції в області. Так, із десяти тисяч безплатних юридичних консультацій, наданих співробітниками 64 громадських приймалень, понад п’ять відсотків стосувалися дотримання трудового законодавства.

Характерний приклад навів голова обкому профспілок будівельників і виробників будматеріалів Іван Сова. За його словами, найпотужніша коаліція профспілок, прокуратури, податкової, держінспекції із праці, держадміністрації з великими труднощами змогла змусити власника підприємства в Покровському районі почати погашати заборгованість у зарплаті. «Чому ніхто не запитує, як ці махінатори навчилися бути нікому не винними на рівні держави й водночас не видавати зарплату? — цікавиться Іван Матвійович. — І щоб ситуація змінилася, необхідна безвідмовна злагоджена спільна робота всіх структур влади та громадськості».

На держконтроль сподівайся, а сам розум май

Що стосується злагодженої роботи на державному рівні, то також є приклад. Боротися з порушеннями профспілки намагаються і разом з держінспекцією з питань праці. Але й тут є проблеми. Так, за перше півріччя було проведено 54 спільні перевірки. Могло б бути набагато більше, а результати ефективніші, якби не прийняті торік зміни до закону про основні принципи держнагляду та контролю у сфері господарської діяльності. Сьогодні про проведення перевірки потрібно повідомляти підприємства не пізніш як за десять днів. Зіграв свою роль і документ Мінсоцполітики про порядок проведення таких перевірок.

Натомість громадський контроль із питань праці та зарплати сьогодні вкрай важливий. Для цього в регіоні впроваджується інститут громадських інспекторів праці. Отримавши інформацію про факти використання нелегальної праці, інспектор повинен довести її до відома територіальної держінспекції з питань праці — щоб притягти роботодавців до відповідальності й відновити права громадян.

«Інспектор не підмінюватиме держконтроль за дотриманням роботодавцями законодавства про працю, але допоможе змусити роботодавців ретельніше й повніше дотримуватися цього законодавства, — вважає начальник інспекції Олександр Романов. — Інспектори на підприємствах уже є, вони пройшли підготовку й отримали право здійснювати контроль».

А перевіряти й контролювати роботодавців держчиновники люблять часто й, за їхніми словами, ефективно. Особливо там, де можна відшукати невраховане. Наприклад, зарплату.

Залишилося останнє джерело доходів

Однак цю ейфорію трохи псують дані ГУ Міндоходів в області. Фахівці відомства зіставили дані ПФУ, облстату, вибрали людей від 25 до 59 років; із цього числа виключили тих, хто виїхав, інвалідів, пенсіонерів і домогосподарок. І, за найскромнішими підрахунками, з’ясувалося, що офіційно не отримують доходів близько ста тисяч жителів області.

Тому легалізація трудових відносин є сьогодні найважливішим ресурсом для зростання зборів прибуткового податку на фізичних осіб (ПДФО) — того першого кошика, з якого виплачуються зарплати всім бюджетникам, фінансуються соціальні програми на місцевому рівні. Інші ресурси зростання зборів, схоже, вже вичерпано.

«Джерелами збільшення надходжень ПДФО традиційно вважаються зниження заборгованості у зарплаті, підвищення середнього рівня оплати праці, — відзначає заступник начальника управління Ігор Ломако. — Але на Дніпропетровщині, де ці питання вирішуються досить ефективно, ці джерела не є основними».

За 9 місяців ГУ Міндоходів в області зібрало 5777 мільйонів гривень — на 315 мільйонів більше за минулорічні показники: темп зростання становить близько шести відсотків. 3678 мільйонів гривень становить ПДФО — на 165 мільйонів більше, ніж торік: зростання майже п’ять відсотків. Саме це і є найреальнішим показником приросту зарплати.

Ну а якщо джерело залишилося одне, то й черпати з нього хочуть по повній. Так, з початку року підрозділи податкової служби разом із прокуратурою виявили 47 фактів порушення трудового законодавства, в тому числі 39 пов’язаних з виплатою зарплати в конвертах. У результаті донараховано понад 22 мільйони гривень. За цими матеріалами порушено 19 кримінальних справ за статтею 212 КК і 28 кримінальних справ за статтями 172, 175 і 364 КК.

Переможний наступ захлинувся?

Особлива гордість чиновників — зменшення боргів у зарплаті. За останніх сорок місяців вони скоротилися в одинадцять разів — до восьми мільйонів гривень. Такого результату немає в жодному регіоні України, запевняють в ОДА. Водночас змушені відзначити певний спад у цьому напрямі: за останній місяць скорочення заборгованості становило лише 150 тисяч гривень.

Можливо, тому так надихнув чиновників проведений нещодавно в регіоні місячник з легалізації робочих місць: кількість роботодавців, які звернулися до центрів зайнятості для офіційного оформлення трудових відносин зросла в півтора разу. Джерело поки що не висихає?

Скромне схвалення буржуазії

Самі роботодавці начебто і не хочуть осторонь залишатися. Згодні підтримувати всілякі розумні ініціативи й навіть виховувати порушників у своїх лавах.

У Федерації організацій роботодавців Дніпропетровщини (ФОРД) погоджуються з існуванням проблеми заниженої зарплати. За їхніми даними, зарплату нижче мінімальної в регіоні виплачують сім з половиною тисяч роботодавців. Майже чотири з половиною тисячі працівників, які отримують таку зарплату, працюють у переробній промисловості та в торгівлі.

Лише в першому півріччі на засіданнях робочих груп з легалізації зарплати було заслухано 1300 керівників-мінімізаторів. Як результат: легалізовано 7,5 тисячі робочих місць, до бюджету надійшло 5,5 мільйона гривень, ще 783 тисячі гривень — до Пенсійного фонду.

«Прийнятий закон про зайнятість населення створює гарні умови для подолання безробіття, — вважає виконавчий директор ФОРД Євген Карп. — Однак очікувати швидкого результату не варто. Зростання числа робочих місць утримується через світову економічну кризу. І навіть серйозні стимули, які держава пропонує роботодавцям за прийом на роботу, кардинально переломити ситуацію поки що не здатні».

Висновки

В Україні є достатня правова база для залучення до відповідальності за порушення законодавства про працю. Але варто запитати себе: чому кількість порушень не зменшується? Це можна пояснити і відвертою зневагою роботодавцями нормами законів, і не завжди принциповим підходом як державних органів, так і деяких профспілкових організацій у відстоюванні трудових прав працівників та ініціюванні притягнення винних до відповідальності.

Змінювати потрібно багато чого: чинну політику обмеження грошових доходів населення, орієнтацію зарплати на прожитковий мінімум, який, на думку профспілок, уже сьогодні занижений майже на третину, регулювання на даржрівні лише мінімальної зарплати, що вже не може бути адекватною соціальною гарантією. Ситуація така, що зарплата вже перестала виконувати свої функції: відтворювальну, стимулюючу, соціальну та формування платоспроможного попиту населення. Це провокує розширення бідності серед працюючих і тих, хто виходитиме на пенсію. Призводить до деградації трудового потенціалу цілих галузей економіки, регіонів і країни загалом.

Дніпропетровська область.

ФАКТ

Більшість громадян, що звертаються по юридичну консультацію до профспілкових органів, через страх бути звільненими відмовляються назвати підприємство. З тієї ж причині і не йдуть до суду. Найчастіше до юристів профспілок люди звертаються із приводу звільнень. Правова служба облпрофоб’єднання нинішнього року представляла в судах інтереси десяти членів профспілок. У першому півріччі було винесено п’ять судових рішень про поновлення на роботі і стягнено 180 тисяч гривень на користь працівників за вимушені прогули. Підготовлено 84 позовні заяви для звернення до суду.

ОФІЦІЙНО

За словами заступника директора департаменту соцзахисту населення ОДА Юрія Петренка, внаслідок роботи груп із питань легалізації зарплати й зайнятості населення за дев’ять місяців було легалізовано понад 11 тисяч і створено 36 тисяч нових робочих місць. 23 тисячі людей працевлаштовано службами зайнятості. Офіційний рівень безробіття скорочено із 1,8 у січні до півтора відсотків. Середня зарплата майже втричі перевищила мінімальну.

ДОВІДКОВО

За даними облстату, за рівнем зайнятого населення Дніпропетровщина посідає третє місце в Україні — після Києва та Севастополя. Працюючі становлять 62 відсотки за середнього показника по Україні в 60 відсотків. Близько мільйона осіб — третину всіх працевлаштованих — працюють на підприємствах із чисельністю десять і більше співробітників.

ДО РЕЧІ

Охоче розказуючи про перемоги із заборгованістю у зарплатах, влада якось не особливо озвучує проблеми, що намітилися, з виплатою Єдиного соціального внеску. Щомісяця область збирає його близько півтора мільярда гривень. І, як удалося з’ясувати в ГУ Міндоходів, уже накопичився борг у 130 мільйонів гривень — це ті гроші, які йдуть на виплату пенсій, оплату лікарняних тощо. Порівняно з вісьмома мільйонами зарплатних боргів цифра більш ніж значна.

 

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.