У прикарпатському селі Завадка Калуського району відкрили пам’ятний знак на вшанування пам’яті радянських воїнів, які загинули в боях за визволення села від німецько-фашистських загарбників. Імена двадцяти з них навіки викарбувано на гранітних плитах.

У роки Другої світової війни в тамтешній місцині полягла чи не ціла стрілецька дивізія. «В архівних документах є відомості про те, що загиблим військовослужбовцям було від двадцяти до сорока п’яти років. Переважно вони були родом з Вінниччини», — розповіла сільський голова Марія Ситник.

У день освячення представники влади поклали до пам’ятника вінки, учні місцевої школи декламували вірші, учасники вокального колективу виконували пісні на воєнну тематику. Як прозвучало на урочистостях, за роки окупації в районі загинуло 8,5 тисячі громадян, було зруйновано 286 будинків та 5 церков. Визволяючи Калущину від німецько-фашистської навали, загалом полягло 846 воїнів.

«Тому ми намагаємося зберегти пам’ять про людей, які наближали нас до визволення, робили все можливе, щоб ми сьогодні могли жити у вільній незалежній державі», — зазначив у своєму виступі голова Калуської райдержадміністрації Василь Петрів.

Івано-Франківська область.

На знімку: під час відкриття пам’ятника.

 

Фото Миколи МАЦЮКА.