До Дня визволення України від фашистських загарбників

Останки одинадцяти воїнів-визволителів, що загинули в боях на околицях села Аули Криничанського району Дніпропетровщини восени 1943 року, було перепоховано 25 жовтня.

В урочистому похованні взяли участь міністр регіонального розвитку і ЖКГ України Геннадій Темник, члени Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни і політичних репресій, керівники області, ветерани, громадськість.

Усе це — результат дворічної роботи Дніпропетровської пошукової групи №2 «Історико-пошукової організації «Пошук-Дніпро». Пошуковці обстежили територію одного з місць форсування річки Дніпро підрозділами Червоної Армії восени 1943 року, відомого під назвою «Аульський плацдарм». Вони виявили зони запеклих боїв, що супроводжувалися значними людськими втратами.

«Відпрацювання цих територій із застосуванням прийомів польових пошукових досліджень дало змогу виявити останки воїнів Червоної Армії, які залишилися на місці своєї загибелі й не були поховані належним чином, — розповідають члени групи. — Їх знаходили в неглибоких ямах і траншеях, на північній околиці села і на висотах з його південного боку, і навіть біля залізничної станції Воскобійня, яка часто згадується у військових зведеннях як місце жорстоких боїв».

За словами пошуковців, часом над останками, що лежали у полях, було менш як півметра землі: їх мало не чіпляли плуги, вони були знівечені вибухами мін і снарядів.

Імена загиблих встановити не вдалося. Головна причина — діяльність «чорних археологів», які полюють за військовими артефактами. У результаті незаконних розкопок більшість із виявлених останків у попередні роки було зруйновано, предмети, які могли б допомогти ідентифікувати загиблих, загублено. І тільки досвід пошуковців допоміг за дрібними залишками амуніції та обмундирування солдат довести їхню приналежність до Червоної Армії.

«Тому можна впевнено стверджувати лише те, що загиблі були бійцями 46-ї армії Степового (3-го Українського) фронту», — кажуть пошуковці.

За два останні роки учасниками організації «Пошук-Дніпро» виявлено останки 492 воїнів Червоної армії, встановлено імена 67 загиблих (до того ж було знайдено чотирнадцять родичів). Проведено п’ятнадцять урочистих перепоховань.

Дніпропетровська область.