29 жовтня відбудеться масштабна реконструкція форсування Дніпра, присвячена 70-річчю визволення області від німецько-фашистських загарбників.
Форсування Славутича вважається найстрашнішою битвою Великої Вітчизняної війни. За неї звання Героя Радянського Союзу одержало більше вояків, ніж за Сталінград.
Для участі в реконструкції буде задіяно понад 170 одиниць техніки, зокрема — часів Великої Вітчизняної. Як уточнили в обласній держадміністрації, серед них будуть представлені танки Т-34 і німецька «Пантера», бронетранспортер «Ганомаг», радянський бронеавтомобіль «Катюша», польові та зенітні пушки. Глядачі побачать також сучасну понтонно-мостову, бронетанкову техніку, артилерійські системи («Смерч», «Град», «Ураган») і засоби протиповітряної оборони (ЗРК «Оса», ЗУ-23-2).
«Реконструкція дасть змогу хоча б трохи уявити, що відбувалося під час битви за Дніпро, — вважає голова ОДА Дмитро Колєсніков. — Ефект причетності, який створиться завдяки цій події, дуже важливий, особливо для молоді, яка добре запам’ятає ці відчуття».
Сьогодні в області мешкає 191 ветеран, який брав участь у форсуванні Дніпра. Як повідомив директор департаменту соціального захисту населення ОДА Володимир Семенюк, до 70-ї річниці всі ветерани-учасники цієї події одержать матеріальну допомогу в розмірі чотирьох тисяч гривень.