Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини входить до п’ятірки найкращих вищих навчальних закладів України педагогічного та гуманітарного профілю. Палким натхненником і невтомним генератором ідей подальшого розвитку вишу є його ректор, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України, заслужений працівник освіти України Наталія ПОБІРЧЕНКО. З нею й зустрілася кореспондент «Голосу України» і попросила розповісти про сьогодення і плани на прийдешнє знаного й авторитетного у краї університету.

— Наталіє Семенівно, про Уманський педуніверситет кажуть, що він неповторний за змістом і унікальний за формою. Як вдалося у час глобалізаційних процесів зберегти свій почерк?

— Думаю, якби навчальний заклад розташовувався не в Умані, а в іншому місці, він мав би зовсім інший престиж і колорит. Однак нам пощастило: ми живемо і працюємо в центрі України, у краї, багатому своєю історією, природою і талановитими людьми. У нашому місті пересікаються головні господарські та культурні магістралі держави. Ми гостро відчуваємо дух вітчизняної історії і сучасності, дихаємо повітрям Трипілля та незрівняної «Софіївки», духмяними пахощами хлібних ланів Уманщини.

Тут живуть романтичні й водночас практичні люди. Вони цінують минувшину, люблять мистецтво і вміють заробляти гроші. Уманчани жартують, що до їхнього міста ведуть усі дороги: з півдня і півночі, із заходу і сходу. Й кожного тут уміють прийняти і привітати. Це правда. Умань —  справді європейське місто. У нашому університеті навчаються студенти з 24 областей України, з багатьох зарубіжних країн. Зокрема, з Азербайджану, Вірменії, Ізраїлю, Алжиру, Китаю, Нігерії, Судану, Ботсвани та інших держав. Ми уклали 37 угод про співпрацю з провідними вищими навчальними закладами Західної Європи, Південної Америки і США. У складі освітнього консорціуму, до якого входять університети Франції, Італії, Іспанії, Польщі та ще 18 країн, наш заклад виборов грант Євросоюзу в розмірі 7,5 мільйона євро. Відтепер найздібніші студенти мають можливість безплатно навчатися в університетах зарубіжних країн за рівнями «бакалавр», «магістр», «доктор наук». Разом із широким спектром розвитку міжнародного співробітництва пріоритетом для нас залишається підготовка високоосвіченого, компетентного фахівця, духовно багатого, ерудованого, відданого інтересам своєї держави спеціаліста і громадянина. Прагнемо, щоб він став активним учасником прогресивних перетворень у країні, міг творчо забезпечити ефективну соціалізацію особистості, її освітнє й культурне зростання.

— Масштаби навчального закладу, який колись починався з чотирьох відділень і 120 студентів, вражають. Чи важко вступити до потужного, багатопрофільного університету?

— Ми пишаємося тим, що у нас навчаються переважно випускники шкіл із сільської місцевості, з районних центрів, невеликих міст. Це серйозні, сумлінні, працьовиті діти. Більшість із них свідомо і відповідально обрали свою професію, зокрема вчителя, соціального педагога, практичного психолога, економіста, і докладають усіх зусиль, щоб у майбутньому стати високопрофесійними фахівцями. Цього року першокурсниками денної та заочної форм навчання стали понад три тисячі осіб. У напруженій конкурсній боротьбі університет у повному обсязі виконав план державного замовлення набору студентів, а на контрактну форму навчання набрано вдвічі більше студентів порівняно з минулим роком. Під час вступної кампанії значний наплив відчували факультети початкової освіти, економічний, соціальної та психологічної освіти, фізичного виховання. Такі напрями підготовки фахівців, як корекційна освіта, практична психологія, туризмознавство, хореографія, користувалися особливою увагою серед бажаючих стати студентами нашого вишу. Загалом на одне навчальне місце претендували 8 абітурієнтів! Це свідчить про постійне зростання популярності й авторитету університету, про зміцнення позицій його як одного з лідерів національного освітнього простору, духовного, наукового, культурного осередку центрального регіону України.

— Нинішнього року університет поповнився ще одним інститутом. Розкажіть, будь ласка, про це детальніше.

— Із задоволенням можу поінформувати, що в нас з’явився новий структурний підрозділ. На виконання Указу Президента України «Про додаткові заходи з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка», рішенням Кабінету Міністрів України, за активної допомоги Міністерства освіти і науки України та Черкаської обласної державної адміністрації, на базі Канівського училища культури і мистецтв у червні 2013 року створено Канівський гуманітарний інститут Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. Новостворений заклад розпочав підготовку бакалаврів з напрямів «Музичне мистецтво», «Образотворче мистецтво», «Хореографія», «Книгознавство, бібліотекознавство і бібліографія». Крім цього нововведення, сталася ще одна важлива подія: університет започаткував військову підготовку. Студенти, які стали ще й курсантами факультету підготовки офіцерів запасу Військової академії міста Одеси та кафедри військової підготовки Сумського університету, після закінчення навчання отримають два дипломи — педуніверситету та військовий диплом і звання офіцера.

— Мені здається, родзинкою вашого університету є його дивовижна мобільність, відкритість, молодіжний запал...

— Ви правильно підмітили. Як жартують самі про себе колеги, ми не ляжемо спати, поки не дізнаємося щось нове, сучасне, котре збагатить духовно, і матеріально також, наш навчальний заклад. Лише торік понад сто викладачів, аспірантів, студентів виїжджали за кордон і брали участь у 89 міжнародних конференціях. На базі університету проведено 17 міжнародних наукових заходів. Викладачі та аспіранти надрукували понад 150 публікацій у зарубіжних виданнях. Наші науковці — члени 20 міжнародних адміністративних структур, асоціацій, товариств, а студенти беруть найактивнішу участь у проектах молодіжного обміну, в літніх таборах, у міжнародних проектах «САМЕДІ» (Франція), «Працюй і подорожуй у США» тощо. Минулого року університет став співкоординатором чотирирічної програми «ЕМІНЕНС», а цьогоріч викладачі і студенти знайомитимуться з організацією наукової діяльності та навчання у вищих навчальних закладах Франції, Швеції, Польщі, Португалії. Крім того, успішно функціонує Інститут міжнародного співробітництва, до якого належать п’ять культурно-освітніх центрів. Найбільші здобутки має Польський центр. Провідні науковці цього підрозділу читають лекції, проводять майстер-класи в навчальних закладах Польщі та інших країн.

— Чи помітили ваш ентузіазм і досягнення нагорі?

— Безперечно. Нас неможливо не помітити (посміхається). За національним рейтингом, що проводить Міністерство освіти і науки України, наш заклад посів четверте місце серед педагогічних та гуманітарних університетів. Крім того, став першим у категорії «Вищі навчальні заклади ІІІ та ІV рівнів акредитації» за підсумками всеукраїнського огляду-конкурсу стану умов та охорони праці в навчальних закладах Міносвіти та науки України. Ми пишаємося, що за плідну інноваційну діяльність з модернізації освіти університет удостоєний високого звання «Лідер національної освіти» і, як результат, за вагомі успіхи в підготовці педагогічних кадрів нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України. Протягом року ми тричі здобували гран-прі на міжнародних виставках. Авторитетне журі міжнародного академічного рейтингу популярності та якості «Золота фортуна» відзначило наш великий внесок у справу підготовки кваліфікованих педагогічних кадрів срібною медаллю та орденом «За патріотизм» ІІ ступеня... Я назвала лише деякі нагороди та відзнаки. Перелік високих оцінок значно більший.

— Справді, здобутки університету масштабні. Щоб їх досягти, потрібна колосальна напружена робота. А ще — сила й енергія долати всілякі перешкоди і бар’єри, чи не так?

— Авжеж. Без проблем не обходиться. Однак снаги і завзяття нам не позичати. Ми маємо велику навчально-матеріальну базу. Зокрема, чотири навчально-лабораторні корпуси, один з яких — перлина архітектури ХІХ століття, пам’ятка історії. Є також два студентські гуртожитки, дві їдальні, навчальні майстерні, наукова бібліотека, читальні зали, найкращий і найбільший в області комплекс спортивних залів і споруд, що відповідають олімпійським стандартам. Завдяки допомозі органів обласної влади та власними ресурсами ми провели капітальний ремонт двох навчальних корпусів, поновлено оснащення аудиторного фонду та наукових лабораторій. У гуртожитках університету стало тепло і затишно. Ми особливо вдячні народному депутату України Антону Яценку за постійну підтримку і багатопланову допомогу університету. За його старання, зокрема, ми тепер маємо чудовий відкритий спортивний комплекс зі штучним покриттям.

У навчальному закладі активно працюють секції з баскетболу, волейболу, футболу, легкої атлетики та інші. Наша гордість — майстри спорту міжнародного класу, члени національних збірних Вікторія Добротворська та Василь Шуптар. Вікторія — чемпіонка України з веслувального слалому, срібна призерка чемпіонату Європи, нині готується до Олімпійських ігор у Бразилії. Василь — бронзовий призер ХІ Всесвітньої універсіади з вільної боротьби. Марина Панчоха — також член збірної України з вільної боротьби, а Діана Приймак — майстер спорту з веслування, срібний і бронзовий призер національного чемпіонату. Не можу не згадати й наші мистецькі досягнення. Дев’ять творчих об’єднань університету мають почесні звання «Народний аматорський колектив». А неповторні, самобутні хореографічні ансамблі «Яворина», «Візаві», вокальне тріо «Гонта» знають далеко за межами України. Студенти, котрі добре навчаються, займаються наукою, громадською роботою, захоплюються спортом і мистецтвом — це золотий фонд нашого університету. Ерудовані, цілеспрямовані, шляхетні — вони, я впевнена, впораються з будь-яким завданням, яке поставлять перед собою.

— А яку найголовнішу мету ставить сьогодні перед собою ректор університету?

— Провідною місією нашого закладу ми вважаємо підготовку фахівців високої кваліфікації з прогресивним інноваційним мисленням, новаторів своєї справи, здатних приймати сучасні виклики і вирішувати найскладніші завдання, які ставитимуть перед ними держава та демократичне суспільство.

У плані підвищення статусу університету у нас є і «домашнє завдання», і мрія колективу нашого вишу. Ми прагнемо до того, щоб наш навчальний заклад став національним університетом. Працюватимемо ще наполегливіше і завзятіше, щоб досягти цієї мети.

— Бажаю якнайшвидшого здійснення мрії! Переконана, Уманський педагогічний університет давно заслужив таке високе визнання.

Інтерв’ю провела Лідія ТИТАРЕНКО.

Фото надано прес-службою університету.

НАУКОВА ДІЯЛЬНІСТЬ

В університеті діють 3 науково-дослідні центри подвійного підпорядкування — Міністерства освіти і науки України та Національної академії педагогічних наук України, 18 науково-дослідних лабораторій, 7 регіональних науково-методичних центрів. У 2012 році видано 47 авторських моно-графій, 4 підручники для загальноосвітньої школи, 374 навчальні посібники, з них 41 — із грифом Міносвіти і науки України. Загалом — 2253 наукові публікації. Видається 5 фахових збірників наукових праць.

КАДРИ

В університеті на 39 кафедрах працюють 5 академіків, 2 члени-кореспонденти НАПНУ, один член-кореспондент НАНУ, 70 докторів наук, професорів, понад 300 кандидатів наук, доцентів.

ВІЗИТІВКА УНІВЕРСИТЕТУ

Рік народження навчального закладу — 1930-й.

У 1952-му учительський інститут реорганізують у державний педагогічний. У 1967-му йому присвоюють ім’я Павла Тичини.

1998 року інститут стає державним педуніверситетом. Розпочинається нова сторінка його історії.

Сьогодні у структурі університету 12 факультетів, об’єднаних у чотири інститути: розвитку дитини, соціальної та економічної освіти, природничо-математичної та технологічної освіти, філології та суспільствознавства.

У виші навчаються понад 8 тисяч студентів, працюють близько 900 викладачів, співробітників та технічного персоналу.

Ректор Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Наталія Побірченко (в центрі) із студентами.