Загальновідомо: гілку, на якій сидиш, рубати не можна. У Подільському державному аграрно-технічному університеті (ПДАТУ) вирішили її позбутися. Ідеться про біотехнологічний факультет, що давно є дуже популярним серед вступників не тільки Поділля, а й Буковини, Полісся і навіть Галичини. Цьогоріч професія біотехнолога була на другому місці за кількістю абітурієнтів на одне місце в вишах Кам’янця. Не покладаючи рук, не шкодуючи часу, викладачі та студенти день у день активно рекламують свій факультет. Фестивалі м’яса, риби, меду, молока збирають до БТФу все найкраще, що вирощено тваринниками й вироблено переробниками західної України. Тільки ледачий бодай раз не побував на такому святі. Молодь охоче йде навчатися на факультет, де діє гасло «Студент — над усе».

Але наразі не про це. Наприкінці літа біотехнологічний попередили про об’єднання з ветеринарним. Зрозуміло, що за цією дією мала йти наступна: вивільнення кадрів. Люди дивувалися: економічний, де з набором катастрофа, чомусь ні до кого не долучали. Вчена рада БТФу обговорила оптимізацію й не підтримала ідею, а трудовий колектив став горою за свій факультет.

«Біотехнологічний та факультет ветеринарної медицини — два цілком самодостатні факультети. Будь-яке об’єднання доцільне лише в тому разі, коли є спільна мета, яка сприятиме подальшому розвиткові. На сьогодні такої потреби немає, адже факультет згідно із Законом України «Про вищу освіту» — головна структурна одиниця навчального закладу, яка може існувати за наявності в його структурі не менше трьох кафедр та 200 студентів денної форми навчання. Ці вимоги витримані як на біотехнологічному, так і на факультеті ветеринарної медицини...».

(Із рішення загальних зборів біотехнологічного факультету). Аналогічне рішення прийняли й на ветфаці.

Рахуватися з людьми, які творять добрий імідж закладу, начальство не хоче. На збори факультету на запрошення колективу ректор не прийшов. На засіданні університетської вченої ради, на яке прийшли представники біотехнологічного, ректор поставив питання на голосування: «Проведемо вчену раду в звичному чи ... нормальному форматі? Хто за нормальний?» Присутні, певне, не зовсім зрозуміли, за що саме мають голосувати, тож рук не піднімали. «Хто проти? — запитав ректор. — Троє. Рішення прийнято. Просимо не членів ради та пресу покинути зал».

На прохання автора цих рядків пояснити, де знайти положення чи регламент вченої ради ВНЗ, щоб зрозуміти термін «нормальний режим», керівництво не відреагувало. На сайті ПДАТУ, де останні новини датуються березнем цього року, немає й статуту вишу.

— На щастя, — каже декан біотехнологічного Микола Повозніков, — нам вдалося переконати вчену раду ПДАТУ голосувати з нашого питання таємно. Колеги довели, що ними керують не чиїсь примхи, а здоровий глузд, логіка, турбота про майбутнє закладу. Рішення про об’єднання не прийнято, його відклали до квітня наступного року.

На той час університет уже матиме іншого ректора...

Від редакції. Коли матеріал готувався до друку, делегація біотехнологічного факультету на запрошення та за підтримки Національного наукового фонду імені Шота Руставелі (Грузія) представляла Україну в цій державі, виступила на міжнародній науково-практичній конференції «Інноваційні технології для сталого та безпечного розвитку аграрного сектору».

Факт

У ПДАТУ уже третій рік затримки із виплатою зарплатні, хронічні борги за енергоносії, в результаті чого постійно відключають електрику, холодно в аудиторіях, гуртожитках, про що скаржаться члени колективу.

Микола Повозніков (у центрі) передає найновіший збірник з науковим доробком БТФ грузинським академікам.

Фото з архіву біотехнологічного факультету.