Школа із плавальним басейном — розкіш як на теперішній час. У регіоні таких лише шість, при цьому половина — тільки на папері. Але й у трьох діючих басейнах обласного центру перестали проводити заняття. Учителі нарікають на надмірну завантаженість учнів: мовляв, стомлюються, хворіють часто...

У школі-інтернаті №4 басейн не розкіш, а необхідність. Тут вчаться й лікуються діти із захворюваннями хребта. Обласна влада рік тому виділила 740 тис. грн. на капітальний ремонт басейну. Ось він тепер який (на знімку), а плавання в школі — найулюбленіший урок!

Понад 16 років Олександр Пашкевич викладає фізкультуру. Він переконаний: плавання творить дива!

— Уроки проходять двічі на тиждень, — розповідає Олександр Петрович. — Для охочих і тих, кому це особливо необхідно, є додаткові заняття. Працюємо за спеціальними, перевіреними на практиці програмами, у тісному контакті з медиками. Результати чудові. Наш басейн невеликий — 15 метрів на 7,5, але цього цілком достатньо для занять 20 учнів. Паралельно й обов’язково проводяться процедури загартовування. Така комбінація дуже ефективна — простудних захворювань у школі практично немає. Команда школи-інтернату успішно бере участь у змаганнях, перемагає на обласних першостях з плавання.

На жаль, половина першокласників не вміють плавати, а відсотків 10—20 — взагалі панічно бояться води. Подолати цей страх — перше завдання вчителя.

Плавання — урок, на який всі чекають з нетерпінням. У тому числі колеги. Вони відзначають: після водних процедур працювати із класом — суцільне задоволення! Діти значно спокійніші, організованіші.

У початковій школі всі заняття в басейні проходять тільки в ігровій формі, жодних суворих вимог і нормативів. Діти спочатку плавають у надувних жилетах, потім — у нарукавниках, але вже скоро самі чудово тримаються на воді. Проплив без проблем басейн в один бік — вважай, уже вмієш плавати. Це перше досягнення — предмет особливої гордості в молодших школярів, поваги однокласників. До і після занять — обов’язковий вимір пульсу, а якщо треба, то і тиску.

Миколаїв.

Дослівно

Практично всі обласні органи управління освіти готують графіки, щоб у тих школах, де є плавальні басейни, навчалися діти з усього району чи міста.

Крім того, є досвід школи нашого видатного спортсмена Дениса Силантьєва, який запропонував допомогу — навчання плавання дітей у теплу пору року, під час перебування в шкільних таборах, таборах праці й відпочинку.

Найголовніше — цю програму зробити загальноосвітньою турботою, і з кожним роком охоплення школярів збільшуватиметься. Я все одно глибоко переконаний, що це позитивна програма. Тому що на базі однієї школи, де є басейн, ми зможемо навчити плавання не в теорії, а на практиці учнів трьох-чотирьох шкіл. Це можливо.

 

Дмитро ТАБАЧНИК, міністр освіти і науки.

 

Фото автора.