У Каневі (Черкаська область) пройшло розширене засідання колегії Міністерства культури за участі Громадської ради при міністерстві.

«Культурним бути престижно» — так назвав своє вступне слово міністр культури Леонід Новохатько й наголосив, що культурне середовище формується не лише людьми, які працюють у державних або комунальних закладах. Ініціаторами мають ставати всі члени суспільства. З цією метою оголошено проведення «Ярмарку ідей для культури».

Центральною на засіданні стала тема підготовки до відзначення 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка. Під час його розгляду обговорили виконане та означили перелік наступних завдань. Серед недоліків назвали зволікання із проведенням реставраційних робіт на об’єктах і пам’ятках, пов’язаних з іменем Тараса Григоровича, в чималій кількості областей.

Голова Черкаської ОДА Сергій Тулуб наголосив, що також у Каневі споруджується ще один культурно-історичний атрибут — Тарасова церква.

Але за всього позитивізму, гучних слів та побажань журналісти помітили: щойно відреставрована споруда музею вже має свої тріщини і «проколи». Працівники музею зізналися, що ремонт проходив дуже швидкими темпами і місцями покрівля вже пропускає вологу. Також частина відвідувачів, особливо старшого покоління, залишилися дуже невдоволені модернізацією самого музею. Наголошують, що разом із дерев’яним паркетом, вітражними вікнами зникло і все тепло, історичність та духовність архітектури.

А молоді тут подобається...

Ми вже не вперше на Тарасовій горі. Тут красиво і дихається вільно, а ще відчувається близькість до вічного, — сказав молодий чоловік Роман, який прогулювався тут зі своєю дівчиною Катериною.

— Добре, що нарешті закінчили реконструкцію музею. Хотілося бачити його ще більшим, щоб експонати не так тіснилися. Загалом Тарасова гора — дуже романтичне місце, хіба що не вистачає алеї з берізками та міні-парку скульптур про життя і творчість Шевченка, — доповнила Катруся.

— А в майбутньому обов’язково привозитимемо до Канева своїх дітей, адже тут відчувається самобутня генетична пам’ять нашого народу, — із замріяною посмішкою додав юнак.

На вулиці прохолодно, будній день, а на Тарасовій горі — людно. Молоді пари, люди поважного віку, чимало дітей. Очі дітлахів горять цікавістю, а вуха уважно вслухаються в розповіді екскурсоводів....

Сподіваємося, що активна підготовка не завершиться фільмом з нещасливим фіналом. Українці не прагнуть екшена, проте прагнуть якісного значимого для всієї нації свята.

На знімку:  віце-прем’єр-міністр України Костянтин Грищенко, голова Черкаської ОДА Сергій Тулуб, радник Президента Юрій Богуцький (зправа наліво).

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.