У Донецьку відбувся фінал V Всеукраїнського конкурсу краси дівчат на інвалідних візках «Краса без обмежень-2013». Понад 120 дівчат з України, Росії, Кабардино-Балкарії, Молдови надіслали свої анкети-заявки — в результаті журі відібрало 12 найкращих, а на фінальне шоу приїхало 10 учасниць.

Ідейний натхненник конкурсу, голова Донецької обласної організації інвалідів Надія Поламарчук, пишається: «Цього року до нас з’їхалися переможниці минулих років і розповіли про свої досягнення: одна дівчина — чемпіонка континенту зі спортивних танців на візках, друга закінчила інститут журналістики і стала займатися співом. З Росії приїхала фіналістка 2010 року — щоб лише побути з нами...»

Організували масштабне свято обласна організація інвалідів та управління у справах сім’ї та молоді Донецької ОДА. На фіналі побувала дружила Президента України Людмила Янукович. Привітання надіслали Голова Верховної Ради України Володимир Рибак і міністр соціальної політики Наталія Королевська.

Перемогла в конкурсі «Краса без обмежень-2013» Альона Онищук з Одеської області, яка на конкурсі представляла Балтську районну громадську організацію інвалідів.

Альона мріє про власне житло, адже нині дівчина живе в... костьолі. Голова Балтської районної громадської організації інвалідів Надія Ленц пояснює: «Альона з неблагополучної сім’ї, їздила на заробітки в Одесу, і там два роки тому на неї впав бойлер — так вона стала інвалідом. Догляду за дівчиною не було, про неї дізналися сестри з костьолу і забрали її до себе». В Альони є донька, але вони живуть окремо. «Ще до травми розлучилася, — каже Альона, — мені треба було працювати, свого житла не було, і мати колишнього чоловіка взяла мою доньку до себе — дівчинка досі живе з нею. Ми з дитиною спілкуємося, гуляємо, але мені нема куди її забрати».

Конкурс уже змінив життя Оксани Чуприни з Макіївки, власниці титулу «Міс глядацьких симпатій». З 2002 року вона хворіє на розсіяний склероз. Надія Ленц згадує: «Півтора роки тому ми з Оксаною жили разом у санаторії, до цього вона більше п’яти років майже не виходила з будинку. Я запропонувала Оксані взяти участь у конкурсі, вона погодилася і весь цей час буквально жила заходом, зробила пандус у під’їзді, стала виїжджати в місто з донькою».

В Оксани є вища освіта, доки хвороба не почала прогресувати, жінка працювала в банку, але з інвалідністю знайти роботу майже неможливо. «Нині вчуся добре управляти візком — лише з минулого року на ньому їжджу. А взагалі, один лікар сказав, що мою хворобу можна вилікувати в Ізраїлі, але це коштує 20 тисяч євро — таких грошей у мене немає», — зітхає Оксана.

Для перевезення подарунків фіналісткам довелося винаймати вантажівку: від благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» двом переможницям дісталися сертифікати на дорогі візки, всі фіналістки одержали від спонсорів ювелірні прикраси, косметику, побутову техніку, а Кабмін виділив організаторам конкурсу мільйон гривень на придбання спеціального автобуса.

«У всіх учасниць складні долі, і головне завдання конкурсу — подарувати дівчатам друге життя, щоб вони долали спортивні вершини, брали участь у фестивалях, створювали сім’ї», — підкреслює Надія Поламарчук.

Фото надане Донецькою обласною організацією інвалідів.